EUR
4,84 RON
(+0.41%)
USD
4,33 RON
(+0.98%)
GBP
5,44 RON
(-0.15%)
CHF
4,50 RON
(+0.91%)
BGN
2,47 RON
(+0.51%)
BYN
1,80 RON
(+0.64%)
CAD
3,20 RON
(-0.29%)
RSD
0,04 RON
(+0.41%)
AUD
2,97 RON
(-0.91%)
JPY
0,04 RON
(+1.61%)
CZK
0,18 RON
(-0.39%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Contele Witte, un nou model din trecutul ţarist pentru Dmitri Medvedev

Preşedintele Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, se adresează de multe ori istoriei ruse în aspiraţia de a descoperi aici predecesori care încercaseră să reformeze şi să modernizeze Rusia, notează cotidianul german Frankfurter Allgemeine.

cTotodată, alegerea modelului aspiraţional suferă mereu schimbări: iniţial, un asemenea model era Ecaterina a II-a, apoi epoca lui Petru cel Mare şi perioada sovietică, ambele fiind considerate de Medvedev „faze cu cea mai intensivă modernizare”.

În acelaşi timp, preşedintele rus remarca faptul că pentru reformele desfăşurate în acea perioadă s-a plătit un preţ mult prea mare. Apoi, în luna martie a acestui an, preşedintele rus îl lăuda pe ţarul Alexandru al II-lea, care în urmă cu 150 de ani anulase iobagia.

Astăzi, printr-o perioadă de renaştere trec doi miniştri din perioada ţaristă: Serghei Witte şi Piotr Stolâpin. De o apreciere deosebită din partea lui Medvedev se bucură în special contele Witte, fiind considerat de preşedintele rus „unul dintre cei mai mari reformatori liberali ai Rusieľ.

Serghei Witte este într-adevăr o alegere bună, apreciază cotidianul german, amintind că în perioada 1892-1903, când Witte era ministru al finanţelor, în Rusia s-a desfăşurat politica industrializării accelerate.

Pentru atragerea de capital străin, Witte, care provenea dintr-o familie germano-baltică, a implementat acoperirea în aur a rublei. Tot el l-a convins pe ţarul Nicolai al II-lea să semneze Manifestul din Octombrie, care extindea drepturile civile şi întărirea rolului parlamentului.

De altfel, raportarea la Witte are şi aspecte problematice, subliniază Frankfurter Allgemeine.

Potrivit ziarului german, reformele contelui Witte nu au mers foarte departe, el fiind criticat atât de conservatori, cât şi de liberali şi revoluţionarii socialişti. În cele din urmă, nici Witte, nici succesorul său Stolâpin nu au reuşit să preîntâmpine, cu ajutorul reformelor pe care le-au iniţiat, amplele revolte populare care au dus la Revoluţia din Octombrie.

Cu toate acestea, încercarea acestor personalităţi istorice de a iniţia o reformare evoluţionistă a Rusiei exercită pentru actuala conducere de la Moscova o mare forţă atractivă, forţă care acţionează atât asupra lui Dmitri Medvedev, cât şi asupra lui Vladimir Putin, notează în final publicaţia germană.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata