Creşteri ale cifrelor de afaceri în comerţul cu autovehicule şi motociclete şi la serviciile către populaţie

Cifra de afaceri în comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut, în primul trimestru din 2011, cu 4,8%, în timp ce în sectorul serviciilor de piaţă prestate către populaţie s-a consemnat o majorare a cifrei de afaceri de 7,4%, relevă datele provizorii publicate, vineri, de către Institutul Naţional de Statistică /INS/.

Potrivit sursei citate, în luna martie 2011, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut faţă de luna precedentă ca serie brută cu 21,1% şi a scăzut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 2,7%.

În mare parte, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, ca serie brută, în luna martie 2011, comparativ cu luna precedentă, a înregistrat o creştere cu 21,1%, datorată comerţului cu autovehicule (+22,1%), comerţului cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+20,5%), activităţilor de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (+17,5%) şi comerţului cu motociclete, piese şi accesorii aferente, întreţinerea şi repararea motocicletelor (+15,3%).

În ceea ce priveşte serviciile de piaţă prestate populaţiei, în aceeaşi perioadă volumul cifrei de afaceri, ca serie brută, a înregistrat o creştere cu 9,6%, provenită din alte activităţi (+18,3%), activităţi ale hotelurilor şi restaurantelor (+12,1%), activităţi de spălare, curăţare şi vopsirea textilelor şi blanurilor (+9,6%), jocurile de noroc (+7,9%) şi activităţi ale agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+5,1%). Serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare au scăzut cu 13,7%.

În ceea ce priveşte serviciile de piaţă prestate populaţiei, în luna martie 2011 faţă de luna precedentă, volumul cifrei de afaceri, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a înregistrat o creştere cu 4,2%.

Totodată, volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei a crescut, faţă de luna precedentă, ca serie brută cu 9,6% şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 4,2%.

Comparativ cu luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu autovehicule şi motociclete a scăzut atât ca serie brută cu 2,8%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,0%.

Scăderile înregistrate au fost cauzate de diminuarea vânzărilor la motociclete, piese şi accesorii aferente, întreţinerea şi repararea motocicletelor (-34,8%), la activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (-7,4%), la comerţul cu autovehicule (-2,7%) şi în cazul comerţului cu piese şi accesorii pentru autovehicule (-1,5%).

În plus, volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei a crescut faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, ca serie brută cu 7,2% şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 14,5%.

În primul trimestru din 2011, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut faţă de perioada similară din anul anterior, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 4,8%, respectiv cu 5,9%.

Volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei a crescut faţă de intervalul ianuarie – martie 2010 ca serie brută cu 7,4% şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 10,2%.

Potrivit INS, în perioada ianuarie – martie 2011, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, a crescut cu 4,8%, datorită în principal comerţului cu autovehicule (+9,3%).

De asemenea, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 5,9%, datorită în principal comerţului cu autovehicule (+10,2%).

În privinţa serviciilor de piaţă prestate populaţiei, volumul cifrei de afaceri a crescut atât ca serie brută – cu 7,4%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 10,2%.

Datele INS sunt provizorii şi periodic pot fi revizuite pe baza rectificărilor ce se efectuează retroactiv de către operatorii economici, iar baza de selecţie a eşantionului asigură o reprezentativitate calculată după cifra de afaceri de 92,69% din mulţimea totală a unităţilor active. Informaţiile au fost colectate de la circa 1.500 operatori economici.

Eroarea maxim admisă a estimaţiilor este de +/-3%.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.