Decizia Curţii Constituţionale privind participarea coaliţiei Bildu la alegerile locale, în atenţia presei spaniole

Curtea Constituţională urmează să decidă joi dacă permite coaliţiei electorale Bildu, ai cărei membri ar fi suspectaţi de legături cu anturajul separatiştilor basci din ETA, să-şi prezinte listele cu candidaţi la alegerile locale din Ţara Bascilor şi Navarra – ultima şansă a acestei platforme de a putea participa la scrutinul pentru care campania electorală începe vineri, 6 mai.

Cotidienele spaniole analizează situaţia, unele dintre ele dezvăluind chiar că guvernul ar fi avut discuţii cu magistraţii Curţii, pe această temă.

Curtea Constituţională va trebui să soluţioneze contra cronometru viitorul stângii radicale basce, într-un climat puternic tensionat, şi de diviziune internă, anunţă cotidianul El Pais cât de aşteptată este decizia cu privire la listele coaliţiei Bildu, formate din Eusko Alkartasuna, Alternatiba şi o serie de independenţi cu legături cu fosta aripă politică a ETA, Batasuna, pentru participarea la alegerile din 22 mai.

Guvernul sugerează Curţii Constituţionale să accepte unele dintre listele Bildu, scrie cotidianul El Mundo, tot în legătură cu decizia aşteptată joi.

Acesta observă faptul că executivul vrea să transmită acelaşi mesaj, precum cel trimis Tribunalului Suprem, care a interzis participarea tuturor listelor Bildu: trebuie anulate numai candidaturile afectate de legături cu teroriştii şi seperatiştii.

Şi cotidianul ABC notează pe prima pagină că, joi, Curtea Constituţională decide dacă frânează sau nu Bildu, şi comentează faptul că înaltul tribunal se află în faţa provocării istorice de a reuşi ca organizaţia teroristă ETA să rămână pentru prima oară în afara alegerilor locale. Potrivit cotidianului menţionat, ETA nu trebuie să mai aibă nicio şansă.

Pe de altă parte, ABC consideră, de altfel, că ‘dubla morală socialistă, faţă de strategia politică a ETA, a avut zilele acestea, înaintea deciziei Curţii Constituţionale faţă de Bildu, exemple alarmante care au scos în evidenţă faptul că pentru PSOE ar fi plăcut ca anturajul ETA să ajungă la alegerile din 22 mai’.

Guvernul a avut reuniuni la Curtea Constituţională, pentru a analiza viitorul Bildu, scrie şi cotidianul La Razon, precizând că au avut loc întâlniri cu unii dintre magistraţii acestei instanţe.

Curtea Constituţională a admis spre analiză recursul Bildu împotriva deciziei Tribunalului Suprem de a anula candidaturile prezentate la alegerile locale, explică la rândul său cotidianul El Periodico, şi arată că, de acum, Curtea va trebui să prezinte decizia finală până la miezul nopţii, când va fi de altfel anunţată şi campania electorală pentru alegerile locale din 22 mai.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.