Doar 1% dintre ruşi cred în veridicitatea deplină a declaraţiilor de avere ale demnitarilor

Aproape 100% dintre ruşi sunt convinşi că înalţii funcţionari nu¬şi trec toate veniturile şi bunurile în declaraţiile de avere şi doar 11% declară că în aceste declaraţii este enumerată „mare parte” din aceste averi, rezultă dintr-un recent sondaj de opinie realizat de Levada-Ţentr.

De fapt, doar 1% cred în veridicitatea deplină a respectivelor declaraţii.

Experţii sunt de părere că la baza acestei neîncrederi stau lipsa unor rezultate sesizabile în lupta împotriva corupţiei şi faptul că nici la această oră mecanismele de control asupra înalţilor funcţionari nu funcţionează, ceea ce determină o „delegitimizare a puterii”, notează cotidianul rus Kommersant.

În opinia vicepreşedintelui Comisiei pentru securitate din cadrul Dumei de Stat, Mihail Grişankov, aceste rezultate erau unele „prognozabile”. „In pofida legilor adoptate, în Rusia nu se înregistrează o reducere radicală a corupţiei”, constată Grişankov.

Deocamdată, demnitarii reuşesc să se adapteze legislaţiei anticorupţie. „De cele mai multe ori, declaraţiile corespund într-adevăr realităţii, însă bunurile pe care le deţin şi de care se folosesc înalţii funcţionari pot fi trecute pe numele altor persoane”, explică acesta.

De asemenea, domeniul „influenţei neoficiale” a înalţilor funcţionari asupra businessului este greu de controlat, însă recent a început să funcţioneze un sistem de control, care va fi întărit de norma

propusă de prşedintele Rusiei, cea privind monitorizarea fluxurilor de bani din conturile bancare ale demnitarilor. „Este nevoie de încă doi-trei ani pentru ca cetăţenii să simtă că sistemul funcţionează”, îşi exprimă speranţa Grişankov.

Potrivit preşedintei departamentului rusesc al Transparency International, Elena Panfilova, în ţările dezvoltate declaraţiile înalţilor funcţionari „oglindesc totalitatea bunurilor lor” şi permit monitorizarea acestora de-a lungul întregului mandat.

În Rusia, însă, nu este clară nici provenienţa acestor bunuri, nici unde se află acestea. Înalţii funcţionari ruşi nu precizează ce deţin în zone offshore şi ce este trecut pe numele rudelor.

În opinia Elenei Panfilova, pentru a rezolva această problemă este necesar să fie implementată în legislaţie noţiunea de „îmbogăţire ilegală”, iar bunurile dobândite ilegal să fie confiscate. Pentru aceasta trebuie ratificat articolul 20 al Convenţiei ONU împotriva corupţiei, care prevede pedepse penale pentru înalţii funcţionari care nu pot motiva „în mod raţionaľ provenienţa averii.

Potrivit lui Aleksei Grajdankin, directorului-adjunct al Levada-Ţentr, neîncrederea societăţii în corectitudinea înalţilor funcţionari este greu de depăşit. „Schimbările din atitudinea cetăţenilor pot avea loc doar „după curăţarea grajdurilor lui Augias”. Deocamdată, cetăţenii simt că nu pot influenţa în niciun fel fenomenul corupţiei şi nici alte procese din stat”, afirmă Grajdankin.

Deputatul comunist Serghei Obuhov este de părere că rezultatele sondajului dezvăluie o „delegitimizare a puteriľ. În pofida cotei înalte de popularitate a premierului Vladimir Putin, neîncrederea cetăţenilor faţă de aparatul de stat şi „înstrăinarea” lor faţă de politică este din ce în ce mai mare.

Potrivit lui Obuhov, acest lucru ar putea fi îndreptat „doar prin alegeri corecte, prin concurenţă, printr-un control din partea societăţii şi printr-o presă liberă”.

„Fără aceasta, asemenea metode „obişnuite” de luptă împotriva corupţiei, cum sunt declaraţiile de avere şi verificarea anumitor funcţionari, nu vor fi eficiente”, a declarat Obuhov, subliniind că „puterea trebuie să reacţioneze la indignarea societăţii”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.