Emil Boc: România are o problemă majoră în implementarea proiectelor cu fonduri europene

România nu are o problemă în ceea ce priveşte depunerea şi semnarea de proiecte cu fonduri europene, ci cu implementarea acestora, a declarat vineri, la Bistriţa, primul ministru Emil Boc.

„În momentul de faţă, România nu are o problemă cu depunerea de proiecte, nu mai are o problemă cu semnarea de contracte, dar are o problemă majoră cu implementarea lor. De această implementare depinde absorbţia fondurilor europene în România şi posibilitatea de a le utiliza în integralitate”, a spus premierul.

Potrivit lui Emil Boc, în România în momentul de faţă sunt depuse, pe fondurile structurale, proiecte în valoare de 52,6 miliarde de euro, deşi fondurile disponibile sunt de doar circa 19 miliarde de euro.

Dintre proiectele depuse, 5.655 sunt contractate, cu o valoare totală de 12,5 miliarde de euro, însă suma plăţilor efectuate pe aceste proiecte se ridică la numai 2,37 miliarde de euro, dintre care pentru prefinanţare 1,49 miliarde de euro, iar ca rambursări 880 de milioane de euro.

Şeful Executivului a amintit de situaţii în care, de la semnarea contractelor până la organizarea licitaţiilor, au trecut 18 până la 20 de luni, lucru considerat o trenare pentru absorbţia fondurilor europene.

În ceea ce priveşte judeţul Bistriţa-Năsăud, premierul Emil Boc a precizat că în acest moment se află în implementare proiecte cu fonduri europene în valoare de 330 de milioane de euro, ceea ce arată o preocupare a autorităţilor locale pentru accesarea acestor fonduri.

Emil Boc a participat vineri, alături de ministrul Dezvoltării Regionale, Elena Udrea, la semnarea a patru proiecte cu finanţare europeană destinate judeţului Bistriţa-Năsăud, în valoarea totală de peste 21,4 milioane de euro.

Trei dintre aceste proiecte au fost depuse de Primăria Bistriţa (reabilitarea străzilor din zona centrală, sisteme de supraveghere în municipiu şi restaurarea monumentului istoric „Casa cu lei”), iar cel de-al patrulea a fost câştigat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud (modernizarea unui centru de îngrijire şi asistenţă pentru persoanele cu handicap în comuna Nuşeni).

Loading...
Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.