Eric Holder trebuie să profite de „momentul Ben Laden” pentru a înceta ancheta Durham

A venit vremea ca ancheta penală impulsionată de ministrul american al justiţiei, Eric Holder, în 2009, privind ofiţeri ai CIA implicaţi în interogatorii ale unor terorişti capturaţi, să înceteze, având în vedere că moartea lui Osama ben Laden face ca ea să fie discutabilă din punct de vedere politic, emoţional şi moral, se arată într-o analiză publicată joi de Wall Street Journal.

În august 2009, Holder a anunţat că prelungeşte mandatul procurorului John Durham privind aşa-numitele „enhanced interrogation techniques” /tehnici de interogare dure/ asupra unor deţinuţi terorişti.

Fostul ministru al justiţiei din perioada Bush, Michael Mukasey, l-a numit pe Durham în 2008 drept procuror special care să ancheteze distrugerea de către CIA a unor casete video făcute în timpul interogatoriilor luate unor doi membri ai Al Qaida. Ancheta s-a încheiat fără puneri sub acuzaţie, în noiembrie anul trecut.

Holder a decis ca investigaţia lui Durham să intre într-o a doua fază. „Am ajuns la concluzia că informaţiile cunoscute de mine justifică deschiderea unei reexaminări preliminare privind faptul dacă legile federale au fost încălcate în legătură cu interogarea deţinuţilor în locaţii de peste mări”, a declarat Holder.

Oficialul american nu a făcut aceste aprecieri pe cont propriu, atât el cât şi preşedintele Barack Obama au numit tehnica „waterboarding” o „tortură”.

Săptămâna aceasta Associated Press a relatat că numele curierului lui ben Laden ar fi putut apărea în urma unor interogatorii ale CIA asupra lui Khalid Sheikh Mohammed şi Abu Faraj al-Libi, care ar fi fost „dur” anchetaţi în închisori CIA din Polonia şi România.

Marţi, Holder a afirmat că această informaţie a venit de la un „mozaic de surse”.

De altfel, nu va exista nicio încercare de a stabili dacă interogatoriile CIA au condus sau nu la curierul lui ben Laden şi astfel la comandoul american care a acţionat la Abbottabad.

Tot aşa cum nu va fi nicio încercare de a soluţiona dezbaterea sofisticată privind faptul dacă era legal ca Navy Seals să tragă în Osama neînarmat.

Dacă Holder are dovezi privind o infracţiune flagrantă, ar trebui să anunţe public acest lucru, dar dacă nu are, atunci ar trebui să folosească acest moment pentru a pune capăt anchetei Durham.

Durham nu este un avocat independent, al cărui statut sacrosant să facă ca procurorii să nu fie dispuşi să se amestece. El este un procuror special, numit de catre Procurorul General şi sub autoritatea acestuia.

Pe 18 iunie anul trecut, Holder a declarat într-un discurs la Washington că Durham este „aproape de sfârşitul timpului de care are nevoie şi va face recomandări pentru mine”. Dar nu s-a întâmplat nimic.

Întrebat săptămâna aceasta despre stadiul anchetei, un purtător de cuvânt al Ministerului Justiţiei, pentru Durham, al cărui birou se află în Connecticut, a declarat că proiectul este „încă în curs de desfăşurare”.

În mod ironic, notează WSJ, contribuţia CIA la sfârşitul lui ben Laden ar putea face ca oamenii agenţiei să rămână sub aceste suspiciuni.

În contextul în care preşedintele Obama este entuziasmat de succesul apelului său la eliminarea lui ben Laden, în care creditarea sa în sondajele de opinie creşte iar campania sa electorală va fi scutită de acuzaţiile de moliciune la adresa democraţilor în materie de securitate naţională, care sunt şansele ca ministrul său al justiţiei să anihileze toate acestea anunţându-şi intenţia de a-i pune sub acuzare pe oamenii a căror activitate a dus la operaţiunea de la Abbottabad. Nule, potrivit publicaţiei.

Holder a primit o serie de critici aspre în trecut pentru modul cum a gestionat diferite probleme legate de terorism. Problema în acest caz nu este de a-l pune în „boxa acuzaţilor” încă o dată.

În declaraţia sa de duminică, Obama a descris cei 10 ani de muncă „eroică” depusă de „profesioniştii americani în combaterea terorismului”, dar a menţionat şi faptul că remarcabilul simţ al unităţii naţionale după 11 septembrie „s-a mai erodat uneori”.

Atunci când a început ”erodareď, George W.Bush a trecut printr-un adevărat „teren politic minat” timp de şapte ani, format din scurgeri de informatii în mass-media şi procese privind Patriot Act, supravegherea, „transferurile extraordinare”, Guantanamo şi interogatoriile CIA.

Acum ben Laden este mort, iar Barack Obama a dobândit credit. Ce-ar fi dacă interogatoriile CIA ar ieşi de la rece şi s-ar alătura celebrării?, conchide articolul.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.