În problema scutului antirachetă Rusia va trebui să răspundă nu doar americanilor, ci şi românilor

Nu este surprinzător faptul că reacţia Rusiei la declaraţia preşedintelui României, Traian Băsescu, a fost dură. Ministerul rus de Externe a remarcat faptul că SUA creează un sistem de apărare antirachetă în Europa fără să ţină seama de dialogul SUA-Rusia privind problema rechetelor, iniţiat de preşedinţii Dmitri Medvedev şi Barack Obama, şi de munca la un posibil proiect EUROPRO, scrie Pravda.ru într-o analiză publicată joi.

„Sistemul de apărare antirachetă pe care americanii îl amplasează în România este proiectat să distrugă ţinte balistice şi tactice”, a comentat pentru publicaţia menţionată expertul militar Konstantin Sivkov, vicepreşedinte al Academiei pentru Probleme Geopolitice din Rusia, legat de planurile americano-române.

„Dacă te uiţi la harta regiunii, baza română poate fi utilizată pentru un singur scop: a păstra regiunile sudice ale Rusiei sub ameninţarea loviturilor şi a permite lovirea rachetelor noastre de croazieră”, a precizat expertul.

Potrivit lui Sivkov, elementele apărării antirachetă din România sunt o parte din planul SUA de încercuire a Rusiei cu baze militare. Nu există alte ameninţări potenţiale pentru SUA în această regiune. Turcia este un membru al NATO, Ucraina cooperează activ cu NATO. Există potenţiale

„puncte fierbinţi ” – Crimeea, Abhazia şi Osetia de Sud. Americanii înarmează Georgia şi conlucrează cu forţele din regiune – destul de probabil anticipând o înrăutăţire a situaţiei din această parte a lumii.

„Contrar declaraţiilor preşedintelui României, desfăşurarea sistemului de apărare antirachetă este îndreptată tocmai împotriva Rusiei. Am putea adopta măsuri de represalii, cum ar fi desfăşurarea de rachete Iskander şi transferarea de bombardiere în zonă.

Totuşi acest lucru necesită voinţă politică. Lobby-ul pro-occidental din rândul elitei ruse este prea puternic şi se preferă cumpărarea de arme ale NATO de care nu avem nevoie, precum navele ‘Mistral’. Este puţin probabil că vom răspunde la apărarea antirachetă deplin”, a subliniat expertul rus.

Politica SUA este clară, subliniază publicaţia rusă. Cu toate acestea, apariţia unor elemente ale sistemului american de apărare antirachetă în România nu ar fi posibilă fără consimţământul României înseşi, pe care mulţi pur şi simplu nu o pot vedea în spatele puternic al SUA.

Potrivit Pravda.ru, preşedintele Băsescu este un politician pro-american, dar nu e un „câine în lanţ” al Washingtonului. Nu i-a fost frică, de exemplu, să spună „nu” la recunoaşterea independenţei Kosovo.

Cu toate acestea, în ceea ce priveşte Rusia, interesele Statelor Unite şi României sunt în mod clar aceleaşi, consideră publicaţia.
Pravda.ru aminteşte că Băsescu a ţinut să repete că Republica Moldova trebuie să devină din nou parte a României.

El crede că un obstacol major în acest sens este Rusia, care s-a plâns în mod repetat de marele plan românesc. Pentru preşedintele român elementele de apărare antirachetă reprezintă o oportunitate suplimentară de a exercita presiune asupra Rusiei, pentru a o face mai amabilă cu privire la problemele R.Moldova şi Transnistriei, subliniază analiza.

În acest caz, SUA şi România, aşa cum se spune, s-au găsit reciproc, în opinia ziarului rus. Rusia va trebui să răspundă nu numai americanilor, ci şi românilor, atrage atenţia Pravda.ru. Nu există nicio garanţie că va fi unul şi acelaşi răspuns.

De exemplu, este puţin probabil ca desfăşurarea de rachete Iskander în Transnistria să impresioneze Washingtonul, dar va fi cu totul altă poveste pentru Bucureşti, conchide publicaţia.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.