„Lacul codrilor albastru/Nuferi galbeni îl încarcă”… Se mai văd nuferii din gunoaie? GALERIE FOTO

[block]0[/block]

– Despre Eminescu şi „lacul codrilor albastru” – colţul de rai care l-a inspirat pe poet – se pot scrie multe, însă esenţa poate fi găsită într-un basm al lui Geo Bogza, care, într-un mod delicat şi profund, spune:

„Pe vremea când Dumnezeu şi Sfântul Petru umblau pe pământ sub chipul unor moşnegi gârbovi sprijiniţi în toiag şi cu sandale rupte, se întâmpla să bată pe la uşile oamenilor la căderea nopţii iar de multe ori erau izgoniţi.

Odată i-a prins noaptea pe câmp şi odată cu ea o ploaie care le-a udat veşmintele şi i-a umplut de noroi. Şi tot rătăcind ei, numai într-un târziu au ajuns la marginea unui sat, abia au îndrăznit să bată cu toiagul în prima poartă. Câinii mari s-au repezit să-i sfâşie, dar numaidecât s-a auzit un glas bărbătesc, întrebând cine bate. Şi au răspuns:

– Oameni buni!
Atunci omul, potolind câinii, i-a poftit în casă, unde nevasta şi copiii abia se treziseră din somn. El a început să dea porunci, dar cu blândeţe.

– Mario, ia mai pune nişte vreascuri pe foc! Tudore, dă fuga la fântână după o doniţă cu apă proaspătă! Ileano, ia vezi tu de o oală cu lapte!

Şi le-au dat să se spele şi să se şteargă cu ştergare albe şi i-au ospătat şi i-au pus să doarmă într-o odaie care mirosea a gutui şi busuioc.

A doua zi dimineaţă, iar le-au dat să se spele, i-au ospătat, le-au pus şi în traistă nişte mere cum nu mai văzuseră şi le-au urat drum bun.

Cum au ieşit din sat, Sfântul Petru a început să se roage la Dumnezeu.:

– Doamne, fă ceva pentru oamenii aceştia, că tare ne-au primit frumos!

– Ce-ai vrea să fac, Sfinte Petre, că ai văzut că nu erau nevoiaşi.

Fă ceva, fă să-şi vadă măcar o dată sufletul.

– Să-şi vadă sufletul, spui, Sfinte Petre?

– Da, Doamne, să-şi poată vedea sufletul, aşa cum vedem noi plopul acela, de acolo.

– Bine, Sfinte Petre, a spus Dumnezeu, privind gânditor satul din vale.

Iar după o vreme, din neamul acela de oameni s-a născut Mihai Eminescu.

 

„Lacul codrilor albastru/Nuferi galbeni îl încarcă/Tresarind în cercuri albe,/El cutremură o barcă”

Astăzi, lacul situat în pădurea din apropierea Ipoteştilor, evocat de Mihai Eminescu în poeziile sale, a  ajuns raiul gunoaielor, cum şi pădurea din apropiere este plină de deşeuri. Acolo se duc, la sfârşit de săptămână, orăşenii în căutare de aer curat… În urma lor însă, rămân mormane de mizerie.

Privind această galerie de imagini, poate ne vom întreba cum a arătat sufletul acestui neam altădată şi cum a ajuns să arate acum…

[nggallery id=24]loading...

Citește și
Loading...

1 Comentariu
  1. Iuliana spune

    Nu mai ai cuvinte cand vezi toate astea. Eu vad asta in fiecare weekend in padurea baneasa, unde locuiesc… Daca suni politia sa spui ca fac oamenii foc in padure te intreaba ce fel de foc fac… caz real. Nu mai zic de gunoaie…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.