EUR
4,76 RON
(+0.21%)
USD
4,19 RON
(+0.21%)
GBP
5,55 RON
(+0.8%)
CHF
4,19 RON
(+0.18%)
AUD
2,98 RON
(+0.06%)
CAD
3,14 RON
(+0.1%)
BGN
2,43 RON
(+0.13%)
RUB
0,07 RON
(-0.52%)
ZAR
0,29 RON
(+0.34%)
BRL
1,10 RON
(-0.05%)
CNY
0,62 RON
(+0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.23%)

Măsurile de austeritate afectează popularitatea premierului Emil Boc

0

Procentul celor care aprobă deciziile premierului român Emil Boc se ridică la 16%, pentru că a făcut ceea ce nici un alt lider post-comunist nu a îndrăznit: a redus salariile în sectorul public, a majorat TVA şi a concediat mii de bugetari, se arată într-o analiză realizată joi de agenţia Reuters.

Totuşi, când partidul aflat la putere va vota dacă îl va realege pe Emil Boc ca liderul său, este de aşteptat ca acesta să-şi menţină poziţia şi să rămână favorit pentru a rămâne premier, după alegerile de anul viitor, datorită reputaţiei de a fi productiv şi, mult mai important, a legăturilor strânse cu preşedintele.

Analiza Reuters arată că preşedintele Traian Băsescu exercită o influenţă semnificativă în PDL şi în ţară, în ciuda unui rol mai mult ceremonial.
„Ţinând cont că PDL depinde de ce va face Băsescu în 2012, dorinţa lui va predomina în 14 mai. Şi Băsescu îl preferă pe Boc”, a declarat analistul politic independent Bogdan Teodorescu.

Dacă opoziţia nu va reuşi să obţină majoritatea în parlament anul viitor, Băsescu cu certitudine îşi va folosi puterea pentru a-l numi din nou pe Boc, care a supravegheat pachetul de asistenţă financiară de 20 miliarde de euro şi evoluţia economiei. Analiştii spun că există puţine temeri din partea opoziţiei.

În contrast cu ţara vecină – Ungaria, România s-a arătat dedicată înţelegerii cu FMI pentru reducerea deficitului la 3% din PIB în 2012, de la 6,5% din PIB anul trecut.

Măsurile dure de austeritate ale lui Boc au inclus reducerea cu 25% a salariilor în sectorul public şi majorarea TVA cu cinci puncte procentuale, fiind acum una din cele mai ridicate din Europa, respectiv 24%.

Roadele măsurilor se văd acum. Economia şi-a reluat creşterea trimestrială, leul s-a apreciat cu 3% faţă de euro anul acesta, iar ratele dobânzilor la datoria României s-au atenuat.

„România tocmai a făcut progrese incredibile de la mijlocul lui 2010”, a declarat economistul Daniel Hewitt de la Barclays Capital. „Economia se îndreaptă în direcţia potrivită, consumatorii şi-au recâştigat în cele din urmă încrederea. Modul cum au făcut reformele prin terapia de şoc, luând măsuri dure, îi va costa”, a adăugat Hewitt.

Acum Boc – al cărui critici îl numesc „omul preşedintelui” sau „omul da” pentru că reflectă temele şi discursurile lui Băsescu – a acceptat un nou acord de tip preventiv cu FMI prin care România va împrumuta bani, doar dacă va avea nevoie.

El ar trebui să fie capabil să-şi continue politicile, cum ar fi grăbirea programului întârziat de privatizare şi scăderea contribuţiilor de asigurări sociale.
„Pieţele au apreciat menţinerea puterii de către PDL. Cel mai important pentru pieţe este ca programul de reformă să continue”, a declarat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economist şef la ING Bank.

Funcţia de lider al principalului partid aflat la guvernare nu este o condiţie pentru a fi premier, dar este un factor important în menţinerea profilului lui Boc şi ar trimite un semnal clar că el va conduce campania electorală.

O înfrângere ar pune presiuni asupra coaliţiei şi ar spori întrebările privind programul FMI şi calitatea de premier.
„Este clar că România nu poate fi guvernată într-un mod populist”, a declarat Traian Băsescu, într-un interviu televizat la începutul lunii mai, remarci interpretate ca un sprijin clar pentru Boc.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.