Geniul de 12 ani care visează la un Microsoft românesc

– Copiii supradotaţi din România pot deveni eroii unei naţiuni doar dacă li se oferă şansa de a se pregăti adecvat nivelului lor de inteligenţă.

Aici, pe tărâmul Simonelor Sensual şi al Mondialilor, o mână de copii visează să creeze colosuri precum Microsoft Corporation, să transforme mallurile care sufocă Bucureştiul în adăposturi pentru maidanezi, să picteze viaţa în culori frumoase, să facă invenţii extraordinare, să devină fizicieni celebri şi să schimbe faţa presei.

Sunt o mână de copii supradotaţi, cu tot ce înseamnă această caracterizare. Şi, pentru că ce fac la şcoală nu le mai ajunge, merg la Centrul de Inovaţie Didactică de la Şcoala nr. 155 „Preasfânta Fecioară Maria”. Aici, nu le spune nimeni să stea ţepeni în bănci, nici să vorbească doar la semnal, ci să descopere, să înveţe, să fie creativi şi să socializeze.

România are un număr impresionant de copii cu capacităţi înalte pe care le pot pierde însă foarte uşor în lipsa unor centre care să-i ajute să crească. Copiii cu astfel de capacităţi au nevoie de ore suplimentare de pregătire şi de specialişti care să poată face faţă nivelului lor, iar profesorii care lucrează şi cu 30 de elevi la clasă nu au timp şi pentru ei.

Alexandru vrea să meargă pe urmele lui Bill Gates

Alexandru Luţu (foto) pare să fi devenit încă din clasa a III-a copilul încrezător care este acum, cu mintea fugindu-i la colosuri de mărimea Microsoft şi cu următorii 20 de ani din viaţă planificaţi. La doar 9 ani, şi-a descoperit pasiunile de care e sigur că-i vor decide viitorul: matematica şi engleza.

Pe lângă cele două materii pentru care se pregăteşte în particular, Alexandru, care are acum 12 ani, mai frecventează lecţiile de chitară, antrenamentul de baschet, cercul de lectură şi teatrul de improvizaţie. Şi, când are puţin timp liber, se gândeşte cum ar putea să-i fure câteva secrete lui Bill Gates, într-o întâlnire faţă în faţă. Pentru el cerul pare să fie limita. Singura problemă la care n-a găsit încă rezolvare, nici măcar cu IQ-ul de 147, este timpul insuficient. Dar încă lucrează la asta.
„Eu am un vis măreţ şi toată lumea zice că n-o să se întâmple  – să fac un colos la fel de mare ca Microsoft”, spune Alexandru.

Printre semnele care pot „da de gol” un copil genial se numără: uşurinţa de a învăţa matematica, capacitatea de a învăţa limbi străine, abilitatea de a interpreta, de a compune şi de a aprecia pasaje muzicale, capacitatea de a folosi părţi ale corpului sau întregul corp pentru rezolvarea de probleme, afinitatea puternică faţă de lumea înconjurătoare. Continuarea în EVZ.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.