EUR
4,81 RON
(-0.08%)
USD
4,38 RON
(+0.99%)
GBP
5,65 RON
(+1.31%)
CHF
4,52 RON
(+0.24%)
BGN
2,46 RON
(+0.26%)
BYN
1,96 RON
(+0.97%)
CAD
3,28 RON
(+1.6%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,88 RON
(+0.84%)
JPY
0,04 RON
(+0.4%)
CZK
0,19 RON
(-0.13%)
INR
0,06 RON
(+1.08%)

 

Osama ben Laden, un personaj legendar secundar

„Terorismul internaţionaľ în calitate de fenomen unitar, care necesită o strategie complexă de contracarare, s-a încheiat, în condiţiile în care simbolul lui, Osama ben Laden, a fost lichidat.

Cu toate acestea, problema terorismului în sine, în calitate de aplicare oarbă a violenţei neselective în scopul atingerii de obiective politice, rămâne. Rezolvarea acestei probleme va constitui un obiectiv permanent, dar care nu va fi atins niciodată, este de părere cotidianul rus Gazeta.

Osama ben Laden le-a oferit SUA imaginea ideală a duşmanului: răul absolut, cu atât mai înfricoşător cu cât este greu de indentificat în mod precis şi univoc. Niciun om normal, niciun guvern

cât de cât coerent nu puteau să nu-i sprijine pe americani în încercarea lor de a salva planeta de această „molimă”. În acest fel, rolul de lider al SUA a început să capete contururi concrete.

Acest rol presupunea în primul rând un scop nobil: anihilarea terorismul internaţional unitar, care îi ameninţa pe toţi. Mijloace potrivite: puterea militară fără precedent a SUA şi a aliaţilor săi din cadrul NATO, precum şi a „oamenilor de bună credinţă” din alte ţări.

În sfârşit, o idee învingătoare: democraţia, care doborâse deja monstrul sovietic, iar acum este în stare să aducă libertate şi progres şi în acele colţuri ale lumii unde, din cauza înapoierii economice şi a subdezvoltării instituţiilor statului, se creează un mediu propice pentru extremism, precizează Gazeta.

Însă, ceea ce era considerat un fundament al noii ordini mondiale în frunte cu SUA a devenit, în realitate, punctul său culminant, după care a început deformarea, iar apoi şi destrămarea planificatei construcţii.

Cauza acestui lucru a constituit-o tocmai faptul că „terorismul internaţionaľ, întruchipat de Ben Laden, nu a putut deveni o ameninţare universală. S-a dovedit foarte repede că în spatele acestei noţiuni-cadru se află grupuri şi organizaţii mai mult decât diferite, a căror contracarare necesită abordări diferite. Iar caracterul difuz al răului s-a transformat într-o piedică în calea construirii unei politici colective.

Potrivit Gazeta, caracterul universal al ameninţării teroriste a început să stârnească dubii în special la partenerii SUA. Este clar de ce SUA nu pot pur şi simplu că plece din Afganistan: în joc este prestigiul şi eficienţa lor.

Însă aliaţilor europeni le este din ce în ce mai greu să-şi convingă cetăţenii că principalul pericol pleacă tocmai din această ţară şi că pentru a-l contracara este necesară menţinerea prezenţei militare în aceste teritorii.

Aspiraţia Washingtonului de a-şi rezolva, sub pretextul luptei împotriva terorismului, propriile probleme – lucru care s-a manifestat cel mai evident în Irak – a şubrezit şi mai mult ideologia contrateroristă, iar fără un adversar clar şi convingător întreaga structură a început să se fisureze.

Odată cu plecarea lui George W.Bush, apusul epocii „contraterorismului” în calitate de element sistemic a început şi în politica americană.

Potrivit Gazeta, Barack Obama vede altfel statutul de lider ideal al SUA. Lichidarea lui Ben Laden permite închiderea definitivă a acestui capitol şi, în acelaşi timp, oferă un nou argument pentru încheierea operaţiunii din Afganistan, de care Obama s-a săturat în mod evident, chiar dacă această atitudine a sa nu este împărtăşită de toate persoanele din conducerea militară şi politică a ţării şi nu se ştie care va fi decizia finală.

„Terorismul internaţionaľ părăseşte scena politică după zece ani, lăsând în urma sa eternele probleme legate de numeroasele „terorisme locale”, precum şi cele legate de viitorul ordinii mondiale, probleme care au existat şi înainte, dar care au devenit acum mult mai acute.

Epoca 2001-2011 a grăbit eroziunea instituţiilor din a doua jumătate a secolului XX, care au încercat – fără succes – să se adapteze la noii adversari şi obiective.

Potrivit Gazeta, SUA vor căuta în continuare noi mijloace pentru a-şi asigura dominaţia, însă acum în condiţii mult mai puţin favorabile decât în urmă cu zece ani.

În ceea ce-l priveşte pe Osama ben Laden, devenit „legendă vie şi apoi moartă”, el va rămâne în istoria mondială nu ca un om care a influenţa mersul ei, ci ca un scurt intermezzo, un episod în complicata dramaturgie a unei perioade de tranziţie. Un personaj secundar al unei piese al cărei final este imposibil de prevăzut, conchide ziarul rus.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata