Pleiadă de staruri pe covorul roşu la cea de-a 64-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes

Cea de-a 64-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes se anunţă mai festivă ca oricând, cu un juriu prezidat de actorul Robert de Niro, cu o pleiadă de staruri anunţate pe Croazetă şi cu o selecţie ce pare, în sfârşit, bine primită, scrie France Presse.

Brad Pitt şi Angelina Jolie, Johnny Depp, Sean Penn, Charlotte Gainsbourg, Charlotte Rampling, Penelope Cruz şi Catherine Deneuve sunt aşteptaţi începând de miercuri pe covorul roşu.

Acestora li se adaugă Uma Thurman sau Jude Lew, membri ai juriului competiţiei oficiale care va desemna la 22 mai marele câştigător.

„O singură zi de Cannes ar fi suficientă festivalurilor din întreaga lume pentru a fi considerate reuşite. La noi însă, starurile trebuie văzute în fiecare zi şi de mai multe ori pe zi”, a declarat delegatul general al Festivalului de la Cannes, Thierry Fremaux.

Potrivit serviciilor franceze de informaţii, moartea lui Osama ben Laden a dus la creşterea ameninţării teroriste în Franţa, fapt peste care Croazeta ar urma să treacă însă cu uşurinţă. Populaţia de pe Croazetă se triplează de obicei în timpul festivalului (de la 72.000 la circa 200.000 de locuitori).

„Un eveniment internaţional de această amploare, cu atâtea personalităţi, printre care numeroşi americani, reprezintă în sine un potenţial de risc real”, a precizat conducerea poliţiei naţionale.

Cu cele 54 de filme în proiecţia oficială, dintre care 20 în cursa pentru Palme d”Or, Thierry Fremaux a realizat un program care omagiază figuri tutelare ale cinematografiei contemporane – spaniolul Pedro Almodovar, italianul Nanni Moretti, americanul Terence Malick, danezul Lars Von Trier, finlandezul Aki Kaurismaki sau fraţii belgieni Jean-Pierre şi Luc Dardenne – şi promite de asemenea cinci debuturi, dintre care două în competiţie – „Sleeping Beauty” de Julia Leigh (Australia) şi „Michael” de Markus Schleinzer (Austria) – şi tinere talente precum regizoarea franceză Maiwenn, în vârstă de 35 de ani, care va fi prezentă cu filmul „Polisse”.

Filme extrem de aşteptate sunt şi în afara competiţiei: „Midnight in Paris”, ultimul lungmetraj al lui Woody Allen, care va deschide festivalul şi care o are în distribuţie pe prima doamnă a Franţei, Carla Bruni-Sarkozy – a cărei prezenţă nu a fost nici confirmată şi nici infirmată până în acest moment – şi „La Conquete”, de Xavier Durringer, care pune în scenă ascensiunea spre putere a preşedintelui francez Nicolas Sarkozy.

În opinia lui Thierry Fremaux, selecţia din 2011 se poate prevala de „o mare diversitate geografică, stilistică şi de generaţii”, ceea ce îl scuteşte pentru moment de isteria criticilor.

Festivalul, care a reflectat deseori în direct evenimentele din lume, va avea în acest an un program special dedicat recentelor revoluţii din lumea arabă. Egiptul va avea de altfel, pentru prima dată în istoria festivalului, statul de „ţară invitată”, cu un program, la 18 mai, dedicat unor proiecţii şi festivităţi.

De asemenea, în afară de secţiunile paralele şi speciale – Quinzaine des Realisateurs cu 25 de filme şi Semaine de la Critique, care va avea în cadrul acestei a 50-a ediţii şapte lungmetraje – festivalul va prezenta în avanpremieră mondială „Voyage dans la lune” (1902) de Georges Melies, în versiunea sa coloră care a fost considerată mult timp pierdută, şi versiuni restaurate ale unor capodopere realizate de Stanely Kubrick sau Roberto Rossellini.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.