Poate „înghiţi” Rusia un scut antirachetă în România?

Unul dintre lucrurile la care administraţia Obama părea că a renunţat pentru resetarea relaţiilor sale cu Rusia a fost ideea de a construi un sistem antirachetă în Polonia şi Republica Cehă, susţine profesorul de ştiinţe politice şi editorialistul Amiel Ungar, într-un comentariu publicat joi de reţeaua media israeliană Arutz Sheva.

Administraţia George W.Bush considera scutul antirachetă o componentă importantă a apărării americane, dat fiind posibilitatea ca o „axă de state paria” să dobândească capacitatea de a produce şi livra arme nucleare.

Toate încercările administraţiei americane de a-i convinge pe ruşi că sistemul nu îi va viza şi că mărimea arsenalului rus ar neutraliza orice intenţii răuvoitoare nu au reuşit să spargă gheaţa la Moscova.

Rusia a privit, de asemenea, problema scutului antirachetă ca pe o chestiune de prestigiu. America „a zgândăriť” faptul că ţările care au făcut parte din Tratatul de la Varşovia alături de Rusia sunt acum implicate ca proiecţii ale puterii americane.

După cum s-a menţionat anterior, administraţia Obama a renunţat la ideea amplasării scutului în Polonia şi Cehia şi a purtat din acel moment negocieri cu ruşii privind conectarea sistemelor antirachetă ale NATO şi Rusiei.

Prin urmare, scrie comentatorul israelian, vine ca o surpriză faptul că Statele Unite sunt în prezent pregătite să instaleze un sistem antirachetă în sudul României.

Preşedintele român Traian Băsescu a anunţat marţi că ţara sa şi SUA au convenit să desfăşoare interceptoare de rachete la Deveselu, ca parte a unui scut de apărare antirachetă. Deveselu este o bază militară neutilizată, construită în epoca Ceauşescu de sovietici.

Oficialii români şi americani au marcat acordul şi printr-o ceremonie oficială, la care au participat secretarul de stat român din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, şi subsecretarul de stat american Ellen Tauscher.

România şi-a consolidat prezenţa în NATO şi profilul militar, inclusiv în ceea ce priveşte relaţiile de apărare cu Israelul, aminteşte comentatorul, adăugând că prezenţa unei baze americane constituie un important avantaj economic şi din perspectiva ocupării forţei de muncă pentru o economie românească primitoare faţă de investiţiile străine.

Nu este, totuşi, clar ce reacţie aşteaptă administraţia Obama de la Rusia.

Face amplasarea acestui scut antirachetă în sudul României ca acesta să arate mai degrabă ca scut balcanic decât ca unul est-european, şi prin urmare mai puţin ofensator pentru Rusia? Poate că administraţia americană e obosită de negocierile interminabile cu ruşii, notează comentatorul israelian.

Ruşii s-au grăbit însă să pretindă că amplasarea scutului antirachetă în România ar crea un dezechilibru şi ar reprezinta o ameninţare, iar ambasadorul Rusiei la NATO a numit sistemul antirachetă „calul lui Traian”, un joc de cuvinte care face aluzie la prenumele preşedintelui român.

Moscova a cerut garanţii juridice din partea SUA că rachetele nu vor îndreptate împotriva Rusiei şi şi-a semnalat dorinţa de a încheia un acord în privinţa unui sistem antirachetă la nivel european, care să ia în considerare securitatea regională şi globală.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.