Practica de a-i ţine pe infractorii periculoşi în detenţie preventivă este neconstiuţională

Infractorii violenţi şi agresorii sexuali care erau ţinuţi în detenţie pe termen nelimitat ca urmare unei legi germane de detenţie preventivă, vor fi de acum eliberaţi după ispăşirea pedepsei, a decis miercuri Curtea Constituţională germană, stârnind îngrijorarea poliţiei şi a ONG-urilor, scrie Der Spiegel în ediţia de joi.

Potrivit Curţii Constituţionale, practica de a-i ţine în continuare pe aceşti deţinuţi în închisoare după ispăşirea pedepsei pentru a proteja publicul german este neconstituţională.

În acest fel, decizia de miercuri confirmă opinia formulată recent de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului care a constatat că o atare practică încalcă dreptul fundamental al persoanelor la libertate.

În plus, practica respectivă nu făcea distincţia între diferite tipuri de infracţiuni, separare cerută de curtea europeană într-o decizie din 2009.
Guvernul de la Berlin va fi nevoit acum să revizuiască întregul set de reguli privind detenţia preventivă în următorii doi ani.

„Pe scurt, verdictul înseamnă că infractorii extrem de periculoşi pot fi încă ţinuţi sub reguli stricte, însă alţii pot fi lăsaţi să plece”, a declarat preşedintele Curţii Constituiţionale, Andreas Vosskuhle.

Pentru a preveni un aflux de eliberări, normele actuale vor rămâne în vigoare, cu câteva modificări, până la data de 31 mai 2013, urmând ca deţinuţii să participe la un program care pune accentul pe eliberare şi pe terapie.

Doar infractorii deosebit de periculoşi – inclusiv cei pasibili de violenţe grave sau agresiuni sexuale sau cu o „tulburare psihiatrică dovedită” – trebuie să rămână încă în custodie pentru siguranţa publică, a precizat miercuri instanţa de judecată.

Aproximativ 70 de „cazuri vechi”, de persoane care sunt încă ţinute în închisoare după ce perioada de detenţie le-a fost prelungită, în urma unei hotărâri din 2008, trebuie să beneficieze de o reexaminare a cazurilor, sau altfel să fie eliberate până la sfârşitul anului.

Resposabilii din cadrul poliţiei şi organizaţiile non profit şi-au declarat îngrijorarea faţă de decizia instanţei, care a venit în urma unui răspuns la o plângere formulată de patru prizonieri aflaţi prezent în detenţie preventivă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.