EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Putin promite sume imense pentru dezvoltarea Caucazului de Nord

0

Premierul rus Vladimir Putin a descins în Caucazul de Nord, unde a discutat, în cadrul unei şedinţe, dezvoltarea socio-economică a regiunii, scriu ziarele moscovite de joi, notând că executivul federal ar urma să aloce o mie de miliarde de ruble (25 de miliarde de euro) pentru programe cu destinaţie specială.

Când banii vorbesc, puştile tac – titrează Kommersant. Zonă afectată de terorism, cu un şomaj ce depăşeşte 40%, Caucazul rus are nevoie de investiţii. „Trebuie să construiască, dar nu să împuşte.

Teroriştii simt că undeva conducerea este autoritară (cum ar fi în Cecenia) şi pleacă în altă republică din Caucaz”, a afirmat Tamerlan Tmenovîi, consilier al reprezentantului preşedintelui pentru această regiune. Premierul Putin a subliniat că banii ce vor fi alocaţi acoperă realizarea a 300 de proiecte până în 2025.

Rossiiskaia Gazeta relevă că moartea teroristului numărul unu, Osama ben Laden, va avea o influenţă pozitivă asupra Caucazului de Nord.

Reprezentantul preşedintelui Aleksandr Hlaponin a afirmat că, anterior, lichidarea liderilor terorişti din regiune constituia o prioritate, iar acum forţele de ordine trebuie să împiedice completarea grupărilor cu noi membri recrutaţi din rândul tinerilor. Acest obiectiv poate fi atins tocmai impulsionând dezvoltarea economică a Caucazului de Nord.

Ministerul rus al finanţelor a propus creşterea impozitului pentru extracţia bogăţiilor minerale, aplicată gazului şi revenirea la plata tuturor taxelor de export la gaz, notează Kommersant.

Ministerul speră să asigure în acest fel suplimentarea bugetului cu 150 de miliarde de ruble (aproape 5 miliarde de dolari) anual. Vicepremierul Igor Secin încearcă să salveze întregul complex energetic, dar el este de acord cu reintroducerea taxelor. În felul acesta, principala victimă ar putea fi Ucraina, căreia i se va livra gaz rusesc cu 30% mai scump.

Un alt subiect comentat pe paginile de politică internă ale cotidianelor moscovite vizează posibila revocare a preşedintelui Senatului rus, Serghei Mironov, lider al partidului „Rusia justă”.

Decizia aparţine formaţiunii aflate la putere, „Rusia unită”. Mironov a ajuns în lista neagră, titrează Moskovskie Novosti. Şeful consiliului municipal al oraşului Sankt Petersburg, membru al „Rusiei unite”, a promis la demonstraţiile din 1 mai că îl „va da jos” pe Mironov, care a supărat prin critic ile aduse guvernatorului Valentina Matvienko, scrie Kommersant.

Experţii citaţi de Vedomosti se îndoiesc, însă, că Mironov îşi va pierde postul înainte de alegerile legislative din decembrie. „Este al treilea om din stat şi partidul său creează impresia prezenţei opoziţiei”, a justificat expertul în psihologie politică, Aleksandr Konfisahor.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.