Risc seismic în Japonia: premierul nipon Naoto Kan cere oprirea unei centrale nucleare

La două luni de la accidentul produs la centrala nucleară de la Fukushima Daiichi (nord-est), premierul japonez Naoto Kan a cerut închiderea unei alte centrale aflate în centrul arhipelagului, supus unui puternic risc seismic, informează AFP.

„Am ordonat ca (…) Chubu Electric Power să înceteze operaţiunile la toate reactoarele centralei de la Hamaoka”, a declarat vineri Naoto Kan în cursul unei conferinţe de presă la Tokyo.

„Această decizie a fost luată pentru securitatea locuitorilor” , a precizat premierul nipon. „Am luat de asemenea în considerare impactul enorm pe care un accident grav la centrala de la Hamaoka l-ar putea avea asupra societăţii japoneze în ansamblul său”, a adăugat el.

Această centrală este situată la cel puţin 200 km sud-vest de Tokyo şi la aproximativ 100 de kilometri de metropola Nagoya, în centrul unei regiuni industriale.

Concret, această decizie prevede oprirea reactoarelor 4 şi 5 şi menţinerea în stare de nefuncţionare a reactorului 3, în prezent oprit pentru verificări. Premierul japonez a prevenit că această decizie riscă să antreneze o penurie de electricitate în regiune, într-o primă etapă.

Autorităţile competente, între care Ministerul Ştiinţei, au apreciat la 87% şansele de producere a unui cutremur cu magnitudinea de 8 grade în regiune în următorii 30 de ani, a subliniat premierul japonez.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.