Trupul militarului mort în Afganistan va fi repatriat duminică, pe aeroportul Otopeni

Trupul neînsufleţit al militarului român mort joi în Afganistan, sublocotenentul post-mortem Constantin-Laurenţiu Lixandru, va fi adus în ţară duminică, pe aeroportul Otopeni, a anunţat, la Slatina, ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea.

„Duminică, la ora 14,00, vom fi prezenţi să întâmpinăm un erou. Ne adună pe toţi interesul naţional. Acolo sunt militari care îşi iubesc ţara şi astăzi armata română este cel mai bun ambasador al imaginii României în lume.

Omul acela, militarii români luptă pentru demnitatea acestei naţii şi trebuie respectaţi. Va fi adus pe baza 90, la Otopeni, la ora 14,00″, a spus ministrul Oprea.

Acesta a menţionat că vor fi respectate procedurile standard pe care Armata Română le aplică în cazul militarilor români care îţi pierd viaţa pe teatrele de operaţiuni din afara graniţelor.

Constantin-Laurenţiu Lixandru, din Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, a căzut la datorie, joi, în Provincia Zabul, Afganistan.

Potrivit Ministerului Apărării Naţionale, în timpul desfăşurării unei misiuni de patrulare pe autostrada A1, militarul executa cercetarea terestră a unui obiectiv, conform procedurilor.

În urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, Constantin-Laurenţiu Lixandru a fost rănit grav, fiind evacuat de urgenţă la Spitalul Militar din baza Lagman pentru îngrijiri medicale.

Cu toate eforturile depuse de personalul medical pentru salvarea vieţii sale, Lixandru a decedat. Militarul, în vârstă de 30 ani, era căsătorit şi nu avea copii.

Un ceremonial militar şi religios a avut loc, vineri, la Divizia 2 Infanterie Getica din Buzău, în semn de recunoştinţă, preţuire şi deplin respect pentru eroul Constantin-Laurenţiu Lixandru, din Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, căzut la datorie în Afganistan.

Cu acest prilej, s-au dat citire ordinului de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a caporalului Constantin-Laurenţiu Lixandru, care şi-a sacrificat viaţa sub culorile Drapelului naţional, săvârşind acte de devotament excepţional în timpul executării misiunii în teatrul de operaţii din Afganistan, precum şi ordinului de decorare a acestuia cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.

Constantin Laurenţiu-Lixandru va fi înmormântat marţi, în localitatea gorjeană Rovinari.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.