Ucraina priveşte spre SUA în perspectiva dezvoltării gazelor din şisturi şi a independenţei energetice de Rusia

Ucraina a început încă de anul acesta discuţii cu trei giganţi energetici din Vest – Exxon Mobil, Chevron şi Shell – pentru a căuta gaze din şisturi – o formă de roci sedimentare considerate anterior lipsite de valoare.

Parlamentul Ucrainei a adoptat o legislaţie favorabilă investitorilor, care vizează deschiderea pieţei interne de gaze naturale pentru producătorii de gaze din şisturi.

Preşedintele Viktor Ianukovici a semnat un acord de explorare a gazelor din şisturi cu SUA şi a ajuns la un acord cu UE privind transportul de energie care deschide sistemul de conducte al Ucrainei pentru companii occidentale, informează New York Times în ediţia de miercuri.

Alături de companiile energetice care o curtează, Ucraina consideră că şisturile bituminoase vor putea modifica geopolitica gazelor naturale, reducând dependenţa globală de Rusia şi Orientul Mijlociu. Astăzi, doar trei ţări – Rusia, Iranul şi Qatarul – deţin 54% din rezervele mondiale convenţionale de gaze. Dar şisturile se găsesc în multe alte locuri, printre care Europa de Est şi de Vest, India, China şi Australia.

Un studiu din 2009 elaborat de Agenţia Internaţională a Energiei a estimat că lumea deţine aproape la fel de mult gaz recuperabil prin tehnologii noi, precum gazul din şisturi, sau metanul din straturile de cărbune (coalbed methane).

Totodată, a estimat că ar putea exista 380 de trilioane de metri cubi de gaze naturale care ar putea fi recuperate prin intermediul acestor tehnici noi, comparativ cu 404 trilioane de metri cubi obţinute prin mijloace tradiţionale. A prezis, de asemenea, că gazul produs neconvenţional va creşte de la 12% din totalul la nivel mondial în 2008 la 19% în 2035.

Industria gazului din şisturi, la rândul său, ar putea eroda puterea monopolului preţurilor la gaze naturale al Rusiei, odată de neatins, dacă industria va putea dubla rezultatele extracţiei de la Fort Worth, în SUA, cu cele din depozitele de şisturi din Polonia şi Ucraina, în unele cazuri aflate chiar sub conducte de transport de gaze ale Gazprom.

„Gazul neconvenţional va schimba regulile jocului în toată Europa”, a declarat James Hill, vicepreşedinte la BNK Petroleum, una dintre companiile pioniere ale tehnologiei în SUA, care se extinde acum în Europa. „Suntem martorii unei schimbări majore”, a precizate el.

Polonia este cu aproape trei ani înaintea Ucrainei în industria gazelor din şisturi, în contextul în care sondele de explorare forează deja. Ucraina are patru depozite mari de şisturi bituminoase, în mare parte neexplorate, potrivit lui Valeri Berezhnoi, geolog-şef la Vikoil, o companie ucraineană de explorare seismică, ce studiază depozitele de gaze naturale neconvenţionale.

În SUA, sub Fort Worth, se află depozitul „Barnett Shale”. Producţia a crescut aici într-un deceniu de la aproape zero la 133 de milioane de metri cubi pe zi. Este mai mult decât cele aproximativ 109 de milioane de metri cubi importate de Ucraina pe zi din Rusia.

Marcând o schimbare în direcţia sprijinirii dezvoltării gazului din şisturi, ministrul ucrainean al energiei şi cărbunelui, Iuri Boiko, s-a întâlnit cu directori americani din domeniul gazelor din şisturi, la Houston, anul acesta, şi a anunţat obiectivul Ucrainei de a deveni independentă în materie de gaze naturale.

Exxon Mobil a semnat un memorandum de înţelegere cu guvernul ucrainean la începutul acestui an, oficializând negocierile pentru a începe explorarea sau forarea şisturilor. Oficialii ucraineni poartă acum discuţii similare cu Chevron şi Shell.

Deoarece tehnologia de exploatare produce adesea ape uzate cu substanţe toxice, ea a devenit o ţintă pentru protestele de mediu la nivel mondial. În Franţa, Adunarea Naţională va dezbate săptămâna viitoare o propunere de interzicere a procedurii, în contextul alegerilor prezidenţiale de anul viitor.

Pâna acum, în Polonia protestele au fost reduse. Deoarece industria este în faza incipientă în Ucraina, atitudinea opiniei publice de aici este încă în mare parte necunoscută.

Jack Williams, preşedintele unităţii energetice XTO a Exxon, a declarat la o conferinţă în toamna anului trecut că realizarea potenţialului de gaze din şisturi în străinatate va depinde de abordarea problemelor de mediu din SUA.

„Obţinerea acestui drept este vitală nu doar pentru locurile de muncă din SUA şi pentru furnizarea de energie ci şi pentru capacitatea noastră de a urmări aceleaşi oportunităţi la nivel global”, a spus el.

Gazprom a păstrat tăcerea până acum privind negocierile Ucrainei cu Exxon, Shell şi Chevron. De fapt, oficialii companiei rareori menţionează public gazele din şisturi.
Cu prilejul unei conferinţe de afaceri de la Cannes, de anul trecut, directorul executiv al Gazprom, Aleksei Miller, a respins tehnologia drept nesănătoasă pentru mediu şi costisitoare şi a spus că gazul din şisturi va afecta numai marginal afacerile Gazprom – catalogând şisturile drept un „aperitiv” la felul principal al Gazprom.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.