EUR
4,85 RON
(-0.15%)
USD
4,36 RON
(+0.58%)
GBP
5,39 RON
(+0.03%)
CHF
4,53 RON
(+0.06%)
BGN
2,48 RON
(-0.38%)
BYN
1,81 RON
(+0.45%)
CAD
3,17 RON
(+0.57%)
RSD
0,04 RON
(-0.13%)
AUD
2,89 RON
(+0.66%)
JPY
0,04 RON
(+0.37%)
CZK
0,18 RON
(-0.22%)
INR
0,06 RON
(+0.41%)

Aderarea României la Schengen, contestată de politicieni austrieci

În timp ce pretenţiile unor state europene ca, din cauza refugiaţilor din nordul Africii, să fie reintroduse controalele la frontierele Schengen îi lasă indiferenţi pe politicienii austrieci, cu totul alta este reacţia lor faţă de ţările din Est, precum România, notează cotidianul Die Presse, într-un comentariu apărut în ediţia de vineri.

Situaţia din Est declanşează mai multe controverse în Austria decât cea din sudul continentului. Concret, este vorba de Bulgaria şi România, a căror aderare în martie 2011 la spaţiul Schengen a fost blocată de alte state membre, printre care şi Austria.

„România nu este pe deplin îndreptăţită la aderare. Un stat unde se dau 40 de euro la posturile de frontieră nu este pregătit pentru Schengen”, a declarat liderul grupului parlamentar social-democrat Josef Cap, miercuri, într-o discuţie despre „SPÖ şi străinii”.

Şi mai vehement a fost secretarul general al FPO, Harald Vilimsky, care a cerut joi „reintroducerea controalelor la graniţa estică”.

În ce priveşte frontiera cu Italia, în Ministerul de Interne de la Viena nu se doreşte închiderea ei totală pentru refugiaţii din Africa de Nord. Dacă „vreo 100 de libieni sau mai mulţi” vor trece pasul Brenner cu viză italiană pe şase luni, va fi mobilizată o forţă de poliţie corespunzătoare, a declarat purtătorul de cuvânt Rudolf Golia pentru cotidianul Standard.

Aceasta ar fi în acord deplin cu acordul Schengen. După cum prevede articolul 24 din cod, un stat poate introduce temporar controale dacă există o ameninţare crescută la adresa ordinii publice sau a securităţii interne.

În Austria nu este evident, deocamdată, cazul: până la începutul săptămânii, pe teritoriul său nu a intrat niciun nord-african posesor al controversatei vize italiene.
Respectivul articol 24 se află acum în discuţie.

Pe fondul disputei dintre Italia şi Franţa cu privire la imigranţii tunisieni, în Uniunea Europeană se discută cu voce tare despre reintroducerea controalelor la graniţe.

Cu totul altfel se întâmplă în Austria, unde guvernanţii se străduiesc să se arate foarte rezervaţi în această chestiune.

Libertatea de circulaţie este o „mare realizare”, care nu ar trebui pusă în discuţie, a afirmat joi un purtător de cuvânt al ministrului de interne Johanna Mikl-Leitner.

În această privinţă, noul ministru conservator se află în acord cu cancelarul social-democrat Werner Faymann, care sprijină propunerile prezentate miercuri de comisarul european pentru afaceri interne Cecilia Malmström.

Acordul Schengen, a afirmat un purtător de cuvânt al lui Faymann, nu ar trebui în niciun caz suspendat.

Opinia este împărtăşită şi de Verzi, care apreciază totuşi drept prea conciliante propunerile, puţin concrete, ale comisarului Malmström.

Dacă în spaţiul Schengen ar fi reintroduse controalele la frontiere, acesta ar însemna „un mers în genunchi în faţa pretenţiilor isterice ale unor politicieni populişti ca Silvio Berlusconi şi Nicolas Sarkozy”, a apreciat purtătoarea de cuvânt pentru integrare, Alev Korun, potrivit aceluiaşi cotidian.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata