Cinci emiri îşi dispută conducerea Al Qaida

„Ştafeta” ar trebui să fie predată, potrivit unor surse care o consideră probabilă, de egipteanul Ayman al Zawahiri, „Doctorul Moarte” pentru a se plasa în fruntea Al Qaida.

I-a fost mulţi ani alături lui Osama Ben Laden, cunoaşte toate secretele şi funcţionarea organizaţiei şi în pofida unor discrepanţe interne, se bucură de respectul general al militanţilor, notează vineri ziarul spaniol La Razon.

Descendent al unei familii înstărite din Cairo, Al Zawahiri s-a născut la 19 iunie 1951 la Gizeh, Egipt. De profesie medic, el a fost implicat în grupul de conspiratori care au plănuit asasinarea preşedintelui egiptean, Anwar al Sadat, în 1981.

Pentru aceasta a ispăşit o condamnare de trei ani de închisoare. După eliberarea sa, el a deschis o clinică privată la Cairo. În 1985 s-a mutat în Pakistan, unde l-a cunoscut pe Ben Laden.

1.Al Zawahiri a fost cel care a introdus Jihadul Islamic Egiptean în „Frontului Islamic Mondial al Jihadului împotriva evreilor şi cruciaţilor şi recuceririi locurilor sfinte”, creat de Ben Laden printr-o „fatwa” în 23 martie 1998.

A fost timp de mulţi ani numărul doi al AQC şi purtătorul de cuvânt al organizaţiei islamiste, înregistrând numeroase casete video şi comunicate audio difuzate de Al Qaida. Rolul său în crearea grupului şi profilul său mediatic l-au făcut să apară ca cea mai importantă figură a mişcării şi cel mai bine plasat pentru a-i succede lui Ben Laden.

2.Un alt personaj care s-a remarcat în AQC în ultimii ani ca teolog şi propagandist este Abu Yahya al Libi. Fost membru al Grupului Libian Islamic de Luptă (Libyan Islamic Fighting Group), combinaţia dintre prestigiul său militar /a reuşit să fugă, în 2005, din centrul de detenţie de la Bagram, Afganistan) şi autoritatea sa religioasă au făcut din el o figură amplu respectată şi importantă. Pregătirea religioasă şi-a realizat-o în Mauritania.

3.Un alt candidat care în principiu nu beneficiază de mari şanse este Adnan el Shukrijumah, un alt „erudiť religios. Este un terorist respectat de ai săi care are avantajul de a cunoaşte perfect SUA.

Născut în Arabia Saudită, el s-a mutat în SUA cu tatăl său un cleric care a reuşit să ocupe un loc la o moschee din Brooklyn, New York. Mai târziu a plecat în Florida unde a trăit timp de 15 ani. Justiţia îl acuză de plănuirea alături de alţi trei indivizi, de atacuri sinucigaşe cu bombe plasate în metrouri la New York în 2009. Este bănuit şi de implicare în atacurile din Panama, Norvegia şi Marea Britanie.

4.Atiyah al Rahman, expert în explozibili s-a născut în 1969. A fost un important membru al Grupul Libian Islamic de Luptă. S-a alăturat lui Ben Laden în Afganistan în anii 80, când era un adolescent.

De atunci prestigiul său în AQC a crescut pentru ştiinţa sa de a îmbina bombele cu erudiţia islamică. După 11 septembrie, a stat ascuns alături de Ben Laden în regiunea muntoasă dintre Afganistan şi Pakistan şi a devenit legătură între grupuri jihadiste din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

5. Saif el Adel este un alt personaj luat în calcul. Născut în Egipt, în 1960 sau 1963, a fost colonel în armata acestei ţări. Pe numele său real, Muhamad Ibrahim MakkawiI, este şeful „aparatului militar” al AQC.

Este căutat pentru participare la atentatele asupra ambasadelor americane de la Nairobi şi Somalia în 1998. În 1980, a plecat în Afganistan pentru a-i ajuta pe mujahedini să lupte împotriva forţelor sovietice.

A fost şeful securităţii al lui Ben Laden şi a asumat multe funcţii militare ale comandantului Mohammed Atef, după moartea acestuia, în noiembrie 2001. Unele surse îl desemnau ca, succesor al lui Ben Laden, pe Khalid al Habib, care a ajuns să preia comanda Al Qaida în Afganistan şi nordul Pakistanului.

El a murit însă, în 2008, într-un atentat cu rachete teleghidate al SUA.

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.