EUR
4,83 RON
(+0.06%)
USD
4,48 RON
(-0.52%)
GBP
5,49 RON
(+0.35%)
CHF
4,58 RON
(+0.15%)
BGN
2,47 RON
(+0.24%)
BYN
1,73 RON
(-1.52%)
CAD
3,17 RON
(-1.39%)
RSD
0,04 RON
(+0.08%)
AUD
2,69 RON
(-0.27%)
JPY
0,04 RON
(+0.6%)
CZK
0,17 RON
(+0.39%)
INR
0,06 RON
(-0.79%)

 

Criza benzinei revine în atenţia presei ruse

Premierul rus Vladimir Putin a acuzat companiile petroliere că au creat artificial deficitul de benzină cu care se confruntă mai multe regiuni ale ţării şi a ameninţat că va interzice exportul combustibilului, scriu ziarele moscovite de vineri.

Vicepremierul Igor Secin a susţinut că scumpirea produselor petroliere ar putea fi consecinţa unui „complot” între companiile de profil.

Cotidianul financiar Vedomosti notează că zece regiuni ale Rusiei au anunţat săptămâna trecută că sunt afectate de criza benzinei.

Kommersant scrie că niciuna dintre măsurile prescrise nu este de natură să crească oferta de benzină pe piaţă, iar guvernul rus nu a ridicat interdicţia la vânzarea combustibilului Euro-2. Vicepremierul Igor Secin i-a raportat lui Putin că, din cauza deficitului produselor petroliere, preţul acestora creşte.

El a propus să li se interzică tuturor companiilor petroliere „să încheie afaceri” la bursă cu structurile afiliate şi a spus că benzina trebuie să fie vândută structurilor independente.

Deficitul de combustibil tinde să se rezolve „pe cale naturală” – prin majorarea preţurilor, mai notează Kommersant. Potrivit Serviciului de statistică Rosstat, începând cu 28 aprilie, preţurile au crescut cu 2,9%, iar până la jumătatea lunii mai ar putea creşte cu cel puţin 6-7%.

Dar guvernul nu este mulţumit de noul nivel şi ignoră relaţia evidentă dintre deficit şi preţurile impuse, punând totul pe seama unui complot între companii şi cere, în continuare, reducerea preţurilor.

Omorârea liderului terorist Osama ben Laden continuă să fie comentată pe paginile de politică externă ale cotidianelor. Tabloidul Moskovski Komsomoleţ reliefează că, din punct de vedere istoric, lichidarea sa constituie un „progres în dezvoltarea omenirii”.

Nu pentru că americanii l-au ucis, ci pentru că l-au ucis în direct – conducerea ţării a urmărit în timp real cum a decurs operaţiunea, au văzut totul în detaliu cu ajutorul camerelor montate pe fruntea membrilor unităţii cu destinaţie specială.

Fotografiile cu ben Laden mort nu vor fi publicate, titrează Novîe Izvestia. Casa Albă a decis să nu publice imaginile care ar confirma moartea lui Osama ben Laden, scrie Komsomolskaia Pravda. „Noi am discutat subiectul în cadrul administraţiei.

Suntem absolut convinşi că acesta a fost ben Laden, am făcut analiza ADN, nu există nicio îndoială că l-am ucis anume pe Osama ben Laden. Pentru noi era important să ne asigurăm că acele fotografii clare ce îl prezintă împuşcat în cap nu vor conduce la noi violenţe sau că nu vor deveni un instrument de propagandă. Noi nu suntem aşa”, a explicat Barack Obama.

El a precizat că întreaga echipă i-a susţinut decizia.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata