Curtea Constituţională ia o decizie istorică, permiţând coaliţiei Bildu să participe la alegeri

0

Curtea Constituţională a corectat Tribunalul Suprem şi a permis coaliţiei electorale Bildu, care ar avea legături cu anturajul ETA, să participe la alegerile locale din Ţara Bascilor şi Navarra, anunţă vineri cotidienele spaniole, care analizează implicaţiile acestei decizii.

Cale electorală liberă pentru Bildu la alegeri, după o decizie istorică, informează cotidianul El Pais.

Acesta precizează cum Curtea Constituţională a corectat Tribunalul Suprem, în cadrul unei sentinţe istorice, care va permite coaliţiei electorale menţionate să-şi prezinte listele la alegerile din 22 mai, pentru 250 de primării din Ţara Bascilor şi Navarra.

Judecătorii Curţii Constituţionale propuşi de PSOE (socialişti, la putere în guvernul central) legalizează Bildu-Batasuna, consideră El Mundo.

Acesta mai relatează că plenul acestei instanţe a deschis calea stângii radicale basce pentru reintrarea în politică, după opt ani de ilegitimizări succesive – şi după ce, în ceva mai mult de patru ore de deliberări, Curtea a revocat sentinţa dictată de Tribunalul Suprem, care interzicea participarea Bildu la alegerile locale din 22 mai.

Curtea Constituţională îi sprijină pe susţinătorii ETA, scrie şi cotidianul ABC pe prima pagină, şi mai notează cum Curtea Constituţională n-a respectat autoritatea Tribunalului Suprem, şi a permis accesul Bildu la urne, cu un singur vot diferenţă.

ETA câştigă, Spania pierde, titrează la rândul său La Razon. Cotidianul spaniol detaliază cum majoritatea progresistă din plenul Curţii Constituţionale s-a impus şi a sprijinit, cu şase voturi pentru şi cinci împotrivă, participarea Bildu la alegerile din 22 mai.

Magistraţii au acuzat Tribunalul Suprem că a anulat iniţial candidaturile Bildu fără să aibă indicii suficiente de legături cu Batasuna (fosta aripă politică a ETA, scoasă în ilegalitate în 2003, n.r.).

Şi cotidianul El Periodico de Catalunya semnalează faptul că Bildu se poate prezenta la alegeri, potrivit deciziei Curţii Constituţionale, după ce şase dintre magistraţii acesteia au votat pentru, şi cinci împotrivă.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.