Damian Drăghici, despre lăutari: Le doresc sănătate, să rămână în muzică şi să rămână săraci toată viaţa lor

Muzicianul Damian Drăghici şi-a luat la revedere de la fanii săi într-un concert susţinut duminică seara alături de cunoscutul violonist englez Nigel Kennedy.

„Mă retrag, vă mulţumesc că mi-aţi înţeles nebunia. Multă lume n-a înţeles nimic. Vreau să mulţumesc tuturor celor care m-au ajutat să creez … asta, care s-a numit oarecum muzică sau ce s-a numit.

Totul, de fapt, în cariera mea a început aici, chiar în locul ăsta, acum zece ani fără două luni de zile, când am făcut primul concert. Vreau să vă mulţumesc pentru că m-aţi înţeles în ultimii ani pentru toate nebuniile mele, şi cea cu muzica pop, şi cea cu muzica jazz şi cu ţiganii, tot ce am făcut eu”, le-a spus Drăghici spectatorilor veniţi în Piaţa Constituţiei.

„Voi, audienţa, românii m-aţi înţeles, unii poate m-au criticat – sunt destui ţigani – e normal. Ţiganii mei nu m-au înţeles, în special lăutarii, pe care îi iubesc foarte mult, fraţii mei, bată-i-ar păcatul! Le doresc sănătate, să rămână în muzică şi să rămână săraci toată viaţa lor’, a glumit muzicianul de etnie romă, care a continuat apoi: ‘Eu mă retrag şi am să fac altceva!”.

Concertul „Classical Meets Jazz” s-a dovedit mai degrabă o întâlnire între jazz şi muzica lăutărească, pentru că a adus pe aceeaşi scenă jazzmeni veniţi din Los Angeles şi lăutari cu rădăcini în vechile mahalale din jurul Bucureştiului, care au cântat alături de Damian Drăghici şi virtuozul britanic Nigel Kennedy.

De proporţii mult mai mici decât super-concertul de acum zece ani, „Damian’s Fire”, care a adus în Piaţa Constituţiei 70.000 de spectatori, ceea ce s-a anunţat drept show-ul de retragere al lui Drăghici a fost urmărit de câteva mii de fani, cuibăriţi sub pelerine sau umbrele, până s-a domolit ploaia.

Un tribut adus marilor muzicieni români, spectacolul s-a deschis cu piesa „Avant de mourir”, a virtuozului român de etnie ţigănească Georges Boulanger, pe care Drăghici a interpretat-o în manieră proprie cu naiul electric.

Jazzul a început să se impună în concert prin piesa lui Keith Jarret „My Song”. „E cântecul lui, nu al meu. N-am făcut-o eu, domnule poliţist”, a glumit Nigel Kennedy. Însă le-a oferit spectatorilor şi o piesă aranjată de el, „4-th Class”, despre care a povestit că a pregătit-o în cele trei zile petrecute împreună cu Damian Drăghici.

„Este o mică parte din ceea ce am făcut eu şi Damian în ultimele trei zile, după ce am băut de toate prin Bucureşti”, s-a destăinuit violonistul englez, în râsetele audienţei.

Cei doi au continuat în aceeaşi manieră „bahică”, cu „Bottle of Beaujolais”. „Toate piesele noastre au de-a face cu băutura”, a explicat Drăghici, iar Kennedy a ţinut să completeze: „Toate cântecele noastre au legătură cu sărbătorirea. Fără lapte, fără apă! Cu altceva!”.

Pe scenă a urcat şi taraful alături de care Drăghici a susţinut celebrul său turneu Damian&Brothers, iar concertul a virat rapid către muzica lăutărească, pentru care Nigel Kennedy a avut nevoie uneori să tragă cu ochiul la o partitură.

Vioara virtuozului englez şi naiul electric al lui Damian Drăghici împreună cu taraful ţigănesc au trecut de la „Doina” la „Ciuleandra”, iar pe ecranele-gigant au rulat imagini cu George Enescu, Maria Tănase, Georges Boulanger, Grigoraş Dinicu, Fănică Luca.

„Nigel este un iubitor al muzicii româneşti. Nu este român, dar ştie să cânte româneşte”, a spus Damian Drăghici, după demonstraţiile de virtuozitate ale lui Kennedy.

Show-ul „Classical Meets Jazz” s-a încheiat cu două bisuri cerute de spectatorii zgribuliţi la circa opt grade Celsius, în mai, cu un Damian Drăghici în plină forţă artistică.

„Omul ăsta nu se poate opri, trebuie să continue. Este taurul furios”, a spus Nigel Kennedy despre muzicianul român de etnie romă.

„Este adevărat, mă las de muzică. Pe bune. Sunt liber!”, a susţinut, însă, Damian Drăghici, într-o declaraţie acordată AGERPRES în culise.

Concertul „Classical Meets Jazz” a fost organizat de Fundaţia Bright Light şi Banca Comercială Română.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.