Darwin a murit probabil din cauză că a călătorit prea mult

Călătoriile care i-au inspirat lui Charles Darwin teoria evoluţiei speciilor ar fi cauza uneia din bolile de care suferea de ani de zile naturalistul britanic, tatăl biologiei moderne, şi care i-a provocat în final moartea, afirmă cercetătorii americani, citaţi de Associated Press.

La Baltimore (Maryland, coasta de est a Statelor Unite) a avut loc, la 6 mai, o conferinţă anuală dedicată aplicării metodelor moderne de diagnosticare pentru elucidarea cauzelor maladiilor sau morţii unor personaje istorice precum Alexandrul cel Mare, Wolfgang Amadeus Mozart, Booker T. Washington sau Simon Bolivar.

Programul conferinţei a inclus şi bolile de care a suferit Darwin. Evenimentul a fost organizat de Facultatea de medicină a Universităţii Maryland. Doctorul Philip Mackowiak, care a creat această conferinţă în 1995, visa de ani de zile să-l „disece” pe cel mai celebru dintre naturaliştii englezi.

Născut în 1809 şi mort în 1882, Charles Darwin a străbătut lumea întreagă de la vârsta de 20 de ani, studiind fauna şi flora, observaţii care au fost publicate în cea mai cunoscută lucrare a sa, „Originea speciilor” (1859).

A avut o mulţime de probleme de sănătate. I s-au diagnosticat zeci de boli, de la schizofrenie la intoleranţa la lactoză, trecând prin apendicită.

Cercetătorii au studiat mai multe surse, în special corespondenţa lui Darwin, care a scris mult despre starea sa de sănătate şi îngrijorarea că ar fi putut să le transmită şi copiilor bolile de care suferea.

Gastro-enterologul Sidney Cohen de la Facultatea de medicină a Universităţii Thomas Jefferson din Philadelphia a identificat trei patologii ca urmare a analizării simptomelor descrise, dat fiind că nu a avut la dispoziţie nici radiografii nici analize de sânge.

Potrivit acestuia, Charles Darwin a suferit în primul rând, în anii tinereţii, de sindromul vărsăturilor clinice. Nu a pierdut în greutate, nici nu a avut deficienţe de nutriţie, deoarece el vomita acid gastric şi alte secreţii şi doar foarte rar alimente.

De asemenea, naturalistul ar fi contractat maladia Chagas, atunci când a călătorit timp de cinci ani la bordul navei Beagle. Această ipoteză a mai fost avansată şi înainte. Este vorba de o infecţie provocată de un parazit, este incurabilă şi se poate manifesta după mai mulţi ani de la contaminare. Ea ar explica problemele cardiace cu care s-a confruntat Darwin mulţi ani după acea călătorie şi care i-au provocat decesul, consideră doctorul Cohen.

Gastro-enterologul crede, de asemenea, că Darwin era purtătorul bacteriei Helicobacter pylori, care produce gastrite cronice, ulcere gastric şi duodenal şi are un rol important în geneza cancerului gastric. Această bacterie însoţeşte frecvent maladia Chagas.

„Este greu de spus în ce măsură aceste boli i-au afectat munca, dar productivitatea sa nu a avut niciodată de suferit”, constată doctorul Cohen, mare admirator al lui Charles Darwin.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.