Dezbatere tot mai aprinsă privind soarta casei lui Ben Laden

Dilema privind soarta casei în care US Navy Seals l-au împuşcat pe ben Laden persistă, variantele fiind fie demolarea ei pentru a împiedica transformarea într-un altar pentru un om admirat pe scară largă în Pakistan, fie transformarea într-o atracţie turistică asemănător buncărului lui Hitler, informează sâmbătă Wall Street Journal.

Adjunctul şefului guvernului regional a sugerat ca locul să devină o destinaţie turistică permanentă pentru Abbottabad, pe care l-a caracterizat drept unul dintre oraşele cele mai tolerante din Pakistan şi cel mai puţin atinse de violenţa militanţilor.

Un astfel de demers, a spus el, ar ajuta la creşterea economiei unui oraş încă uimit de revelaţia că l-a găzduit timp de cinci ani pe cel mai căutat om din lume.

„Lucrul pe care îl sperăm este ca tot mai mulţi turişti să vină să-l viziteze acum”, a spus Mohammed Azfar Nisar, ofiţer de coordonare în Abbottabad. „Chiar dacă nu vom face din casă un muzeu, oamenii vor veni în continuare””, a precizat el.

Potrivit unui oficial de rang înalt al poliţiei ar fi de preferat demolarea clădirii, el temându-se că militanţii locali ar putea folosi complexul drept punct de unire simbolic, sau scena unui atac asupra jurnaliştilor şi mulţimii venite să vadă casa, pentru a răzbuna moartea lui ben Laden.

Potrivit WSJ, dezbaterea privind soarta casei reflectă ambivalenţa multor pakistanezi faţă de ben Laden. Mulţi îl admiră deschis pentru rolul său în rezistenţa opusă ocupaţiei sovietice din Afganistan în 1980 şi pentru organizarea atacurilor asupra SUA pe 11 septembrie 2001.

Majoritatea însă nu îmbrăţişează interpretarea extremă a Islamului, sau viziunea sa despre un califatul islamic.

Potrivit unui studiu realizat de Pew Research Center”s Global Attitudes Project, sprijinul pentru ben Laden, în Pakistan, a scăzut de la 52% în 2005 la 18% în 2010.

Dezbaterea privind destinul casei este o reminiscenţă a celei privind buncărul din Berlin, unde Adolf Hitler s-a sinucis în 1945. Timp de peste 60 de ani, locaţia sa în apropiere de Poarta Brandenburg a fost ascunsă de public, de teamă că ar putea deveni un loc de pelerinaj pentru neo-nazişti. În 2006, înainte de Cupa Mondială de fotbal, autorităţile locale au ridicat o placă mică ce marchează locul pentru turişti.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.