Din nou filmele româneşti cuceresc Spania

0

Filmul românesc documentar participă, prin intermediul ICR Madrid, la cel mai important festival de film documentar din Spania, Documenta Madrid 2011, aflat la a opta ediţie.

În program sunt cuprinse 1100 de documentare din 98 de ţări. Este cel mai important festival nu doar datorită marii reprezentări internaţionale, dar mai ales exigenţei selecţiei aplicate de organizatori.

Din România participă Monica Lăzurean-Gorgan şi Andrei Gorgan, cei doi regizori ai filmului Votul meu. Filmul a fost selecţionat de organizatorii festivalului, ICR Madrid sprijinind participarea filmului şi prezenţa celor doi autori la Madrid.

Documentarul, de 42 de minute, surprinde lupta pentru putere într-o mică localitate din România, materialul filmat de Radu Ionescu fiind, după cum declară realizatorii, o raritate, iar povestea, una plină de sugestii privind fascinaţia şi mecanismele puterii, votului, democraţiei la scara mică.

Alte două filme româneşti, lungmetraje de ficţiune, participă tot în această perioadă la Festivalului Internaţional de Film de Autor din Barcelona (Festival Internacional de Cinema d´Autor de Barcelona 2011 D´A), cu sprijinul ICR Madrid.

Festivalul se desfăşoară între 29 aprilie şi 8 mai şi este cea mai nouă propunere culturală din Barcelona în domeniul filmului de autor.

Festivalul urmăreşte să prezinte o panoramă internaţională a celor mai bune filme contemporane de gen şi, în acelaşi timp, să descopere noi talente sau să prezinte regizori consacraţi la nivel internaţional dar nedistribuiţi în cinematografele din Spania.

În cadrul Festivalului vor fi proiectate peste 60 de filme în diversele secţiuni. Din România participă filmele „Aurora” de Cristi Puiu Şi „Morgen” de Marian Crişan. Între 6 şi 15 mai, la Santiago de Compostela, se desfăşoară Festivalul Internaţional de Scurtmetraje (Festival Internacional de Cortometrajes Curtocircuito de Santiago de Compostela).

Din România participă Adrian Sitaru cu scurtmetrajul Lord. Adrian Sitaru este unul dintre cei mai premiaţi regizori de scurtmetraje din acest moment, în Spania fiind premiat anul trecut la Festivalul de la Valladolid si Alcalá de Henares.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.