Expoziţie în Elveţia dedicată lui Constantin Brâncuşi şi Richard Serra

0

Fundaţia Beyeler dedică marea expoziţie de vară creaţiei a doi sculptori majori ai secolului al XX-lea, Constantin Brâncuşi (1876-1957) şi Richard Serra (născut în 1939), informează site-ul Connaissances des arts.

Constantin Brâncuşi, care s-a instalat definitiv la Paris în 1904, poate fi considerat drept fondatorul sculpturii abstracte, iar americanul Serra a redefinit sfera de influenţă a sculpturii prin operele sale minimaliste din oţel care integrează direct spectatorul. Apariţia şi prezenţa unei forme plastice în spaţiu constituie tema centrală a expoziţiei.

Creaţia acestor doi pionieri ai sculpturii europene şi americane acoperă în total o durată de peste un secol, în care sculptura modernă s-a dezvoltat intens.

Din opera lui Brâncuşi sunt expuse 40 de sculpturi relevante, repartizate în mai multe grupe tematice, între care Sărutul, Principesa X, Adam şi Eva, lucrări din ciclurile Muza adormită, Cap de copil, Păsări Măiastre.

De asemenea, vor fi prezentate douăzeci de fotografii originale, care ilustrează viziunea pe care Brâncuşi o avea el însuşi asupra operelor sale.

Din creaţia lui Richard Serra vor fi expuse zece opere plastice reprezentative, precum şi o nouă serie de lucrări pe hârtie.

Este prima retrospectivă a operei lui Constantin Brâncuşi organizată în Elveţia. Expoziţia este deschisă la Basel, în perioada 22 mai – 4 septembrie.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.