EUR
4,83 RON
(+0.06%)
USD
4,42 RON
(+0.53%)
GBP
5,51 RON
(-0.12%)
CHF
4,57 RON
(+0.27%)
BGN
2,46 RON
(+0.4%)
BYN
1,73 RON
(+0.51%)
CAD
3,16 RON
(+0.27%)
RSD
0,04 RON
(+0.05%)
AUD
2,79 RON
(-1.19%)
JPY
0,04 RON
(+0.42%)
CZK
0,18 RON
(-0.83%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

 

Cine sunt „donatorii individuali” care finanţează Al Qaida?

Finanţarea acţiunilor Al Qaida, acoperite de un nimb fanatic religios, nu are nicio legătură cu fundamentele islamului, ci mai mult cu distribuirea cocainei în Africa.

Deja în ianuarie 2010, agenţia antidroguri din SUA (DEA) denunţa conexiunile dintre Al Qaida şi Maghrebul Islamic, Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC) şi cartelele mexicane menite să garanteze o mai bună distribuire a cocainei pe teritoriul african, notează vineri ziarul spaniol ABC.

Nu degeaba directorul regiunii andine a DEA, Jay Bergman, a calificat drept „păcătoasă” asocierea dintre ambele fronturi, dezvăluită după arestarea a trei membri ai organizaţiei islamiste – Oumar Issa, Harouna Toure şi Idress Abelrahman – care supravegheau o încărcătură de droguri spre SUA. Totuşi, traficul de droguri nu este singurul front de finanţare a Al Qaida.

Potrivit datelor agenţiei de securitate Gaops – dedicată garantării tranzitului prin Golful Aden – din 2005, grupul islamist ar fi obţinut peste 65 milioane de euro din răscumpărarea ostaticilor practicată în regiunea africană Sahel.

În prezent, organizaţia ţine ca ostatici patru cetăţeni francezi în Niger, pentru a cărei eliberare pretinde 90 de milioane de dolari. Un alt cetăţean francez, agent de securitate, este sechestrat din iulie 2009 de miliţiile somaleze Al Shabab, considerată filiala Al Qaida din Cornul Africii.

Sunt acţiuni criminale care ar putea să fi găsit un nou filon. Potrivit premierului somalez, Abdulahi Farmajo,

clanurile pirate care operează în apele Oceanului Indian ar fi început să colaboreze cu Al Qaida pentru a obţine un mai mare succes în operaţiunile sale.
„Ne aflăm în prima linie de apărare împotriva a două flageluri: pirateria şi terorismul.

Iar acele două rele, nu numai că lucraeză în tandem, ci şi învaţă una de la alta” asigură primul-ministru. Problema a căpătat amploare: piraţii somalezi au obţinut circa 238 de milioane de dolari – potrivit organizaţiei Oceans Beyond Piracy – graţie răpirii a cel puţin 1.016 de marinari.

Totuşi, şi în pofida acestor tehnici nou introduse, vistieria Al Qaida se alimentează în pricipal din donaţi individuale dintr-o anumită ţară remitentă.

Într-un raport din 2009, poliţia pakistaneză denunţa că anual organizaţiile „caritabile” saudite contribuie cu circa 15 milioane de dolari la cauza „jihadistă”.

Într-o cablogramă dezvăluită de Wikileaks, oficialii americani deplângeau că Arabia Saudită continuă să fie principala bază economică a Al Qaida.

Aceste dezvăluiri nu sunt însă o noutate. În urmă cu cinci ani, în 2006, Stuart Levey, pe atunci secretar adjunct pe probleme de terorism la Departamentul de Finanţe, asigura la o audiere în faţa Congresului SUA că, în ciuda a numeroase dovezi evidente, autorităţilor saudite eşuaseră în mod repetat – conştient sau inconştient – în urmărirea donatorilor individuali care finanţează Al Qaida.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata