Ianukovici „înroşeşte” Ucraina cu drapele sovietice

Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a promis să semneze legea care prevede obligativitatea arborării de drapele sovietice alături de cele naţionale, cu ocazia Zilei Victoriei /9 Mai/, lege aprobată deja de parlamentul ţării.

Decizia de a readuce simbolistica sovietică constituie încă un pas al Ucrainei către fosta orânduire, cea „anteportocalie”, şi spre consolidarea relaţiilor cu Moscova. Într-un singur an de când se află la putere, Ianukovici a reuşit să transpună pe pământ ucrainean multe dintre realităţile vieţii politice ruseşti.

De altfel, comentează ziarul rus Kommersant, Ianukovici nu s-a decis încă ce vrea să fie: om de stat autoritar şi puternic sau un liberal-modernizator.

Legea care prevede arborarea de drapele sovietice a fost aprobată de parlament în aprilie, stârnind deja critici vehemente din partea autorităţilor a trei regiuni vestice: Lvov, Ternopol şi Ivano¬Frankovsk.

Acestea au ameninţat cu boicotarea legii, iar pe autorii ei i-au catalogat drept „foşti birocraţi sovietici, care pentru a fi pe plac Rusiei fac totul pentru a readuce în Ucraina simbolurile totalitare ale unui stat inexistent”.

La rândul său, Partidul Regiunilor, care se numără printre autorii legii, au acuzat autorităţile regiunilor vestice de fascism, şovinism şi naţionalism. În schimb, replica lui Ianukovici a fost scurtă şi mai puţin emoţională: „Cum numai îmi va parveni /legea/, o voi semna”, a tranşat preşedintele ucrainean.

Faptul că Ianukovici îşi va ţine promisiunea nu poate fi pus la îndoilă, în primul rând pentru că un asemenea gest va fi apreciat cum se cuvine la Moscova.

Kommersant aminteşte de acţiunile pe care, într-un singur an, Ianukovici le-a iniţiat în vederea atragerii simpatiei din partea Rusiei: a prelungit până în 1942 prezenţa Flotei Ruse de la Marea Neagră în Crimeea, a anulat legile ce prevedeau acordarea, postum, a titlului de Erou al Ucrainei pentru Stepan Badera şi Roman Şuhevici, a închis subiectul Holodomorului /foametea/, declarând că acesta nu a fost un genocid la adresa ucrainenilor, după cum considera fostul preşedinte Viktor Iuşcenko, ci o tragedie a tuturor popoarelor URSS.

Apropiindu-se vertiginos de Rusia, Ianukovici a început să preia în ritm accelerat experienţa rusă în ceea ce priveşte construirea unui „stat eficienť, în cadrul programului său „Ucraina pentru oameni”.

Liderul ucrainean a început să majoreze eficienţa chiar de la propriile împuterniciri, subliniază cotidianul menţionat.

Astfel, pe măsura realizării reformelor programate, Ianukovici face totul pentru ca nimeni să nu împiedice transpunerea acestora. Cei mai convinşi adversari ai săi – cum ar fi fostul premier Iulia Timoşenko, astăzi lider al partidului „Batkivşina”, sau fostul ministru de externe, Iuri Luţenko, astăzi liderul partidului „Autoapărarea populară” – sunt anchetaţi sau chiar închişi.

Asemenea acţiuni au făcut deja ca la adresa lui Ianukovici să se facă auzite acuzaţii conform cărora acesta ar încerca să reediteze în Ucraina cursul dur al premierului rus Vladimir Putin.

Potrivit analistului Anders Aslund de la Institutul Internaţional Peterson, Ianukovici este pe cale să devină „continuatorul modelului politic al Rusiei lui Putin”. După cum explică expertul, acest model constă în „concentrarea puterii în mâinile sale şi a bogăţiei în mâinile unui cerc restrâns de acoliţi”.

De altfel, preşedintele ucrainean, care comunică într-adevăr atât cu premierul rus, cât şi cu preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, nu s-a decis încă ce linie politică să adopte. Pe de o parte, el construieşte o verticală dură a puterii, înăbuşind orice opoziţie, pe de altă parte – începe dintr-odată să promoveze valori liberale, erijându-se în apărător al libertăţilor democratice.

De exemplu, săptămâna aceasta el i-a îndemnat pe jurnalişti să aducă exemple concrete de încălcare a libertăţii de expresie în Ucraina şi a promis că va reacţiona la ele. „Aduceţi-mi exemple, sunt un om căruia îl place concreteţea, spuneţi-mi unde vedeţi astfel de persecuţii din partea puterii.

Dacă acestea există – vom lua măsuri”, a promis Ianukovici, subliniind că el doreşte ca presa să fie independentă, dar obiectivă.

Totuşi, Ianukovici mai are încă suficient timp pentru a-şi alege linia de comportament: alegerile parlamentare se vor desfăşura în Ucraina în 2012, iar cele prezidenţiale – în 2015, precizează în final cotidianul rus.

Loading...
Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.