EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,27 RON
(+0.7%)
GBP
5,34 RON
(+0.51%)
CHF
4,55 RON
(+0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.09%)
BYN
1,75 RON
(+0.84%)
CAD
3,16 RON
(+0.4%)
RSD
0,04 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(+0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.73%)
CZK
0,18 RON
(-0%)
INR
0,06 RON
(+0.58%)

Întoarcerea la controalele la frontieră ar fi pe placul populiştilor

Italia şi Franţa vor revenirea la controalele la frontieră pentru a limita afluxul de imigranţi, iar Partidul Libertăţii din Olanda (PVV) susţine că este o idee bună, relatează Radio Netherlands joi.

Cu toate acestea, Bruxellesul apără graniţele deschise ale Europei cu toată puterea sa. UE doreşte ca România şi Bulgaria să fie admise în spaţiul Schengen, însă coaliţia aflată la guvernare în Olanda este împotriva ideii.

PVV susţine poziţia guvernului, însă subliniază că „noi, olandezii, ne simţim din ce în ce mai singuri în Europa”, precizează Radio Netherlands.

Confruntate cu un aflux de imigranţi din Africa de Nord, Italia şi Franţa cer reintroducerea controalelor la frontieră. Italia, după ce nu a primit niciun ajutor de la alte ţări din UE şi în faţa a peste 20.000 de refugiaţi tunisieni, le-a acordat acestora cu „generozitate” permise de şedere. „Duceţi-vă şi călătoriţi mai departe în Europa”, s-a gândit premierul italian Silvio Berlusconi.

Potrivit Radio Netherlands, trucul îndrăzneţ al lui Berlusconi a avut consecinţe majore, deoarece mulţi tunisieni au luat într-adevăr trenul către Franţa, spre furia preşedintelui francez Nicolas Sarkozy.

Până la urmă Berlusconi şi Sarkozy s-au gândit la o soluţie împreună: revenirea la controalele la frontieră.

După săptămâni de dezbateri şi speculaţii, Comisia Europeană a emis un răspuns clar miercuri. Comisia a refuzat să ia în considerare o revenire la controalele la frontieră, deşi este adevărat că normele Schengen ar putea fi îmbunătăţite, iar Frontex, agenţia responsabilă pentru paza frontierelor externe ale UE, al putea primi mai multe fonduri.

Comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, a declarat că doar în circumstanţe excepţionale un stat membru poate, după discuţii la nivel european, să decidă să introducă controalele la frontieră pentru o perioadă temporară.

Avocaţii de la Bruxelles sunt de acord că această posibilitate există deja în tratatele europene actuale. Pe de altă parte, comisarul Malmström a dat vina voalat pe populiştii din Europa. „Nu avem nimic de câştigat din soluţii populiste”, a subliniat ea.

„Dimpotrivă, lucrul de care avem nevoie acum în Europa este o conducere puternică”, a adăugat ea.

Preşedintele francez este criticat pentru faptul că atacă Schengen pentru a face pe plac publicului său intern. Într-o perioadă premergătoare alegerilor din Franţa, Sarkozy este conştient că Marine Le Pen vine puternic din urmă, câştigând voturi de pe urma atitudinii sale anti-imigraţie.

Sarkozy „şi-a arătat pumnuľ’ mai devreme, odată cu repatrierea romilor şi speră acum că aceste măsuri dure îl vor ajuta din nou, comentează postul olandez. Lobby-ul anti-imigraţie este din ce în ce mai puternic, declara ziarul britanic Financial Times în această săptămână, cu ajutorul Frontului Naţional, al Marinei Le Pen, şi al PVV-ului olandez condus de Geert Wilders.

„Este dezamăgitor că CE nu permite statelor membre să decidă singure în materie de azil şi de politică în domeniul imigraţiei”, este de părere europarlamentarul olandez din PVV, Daniel van der Stoep, pentru care introducerea controalelor la frontieră ar fi o idee bună.

„Cu toate acestea, oamenii de aici din UE vorbesc mai degrabă despre despre extinderea spaţiului Schengen pentru a include România şi Bulgaria. Spaţiul va deveni şi mai slab dacă aceste ţări slabe sunt acceptate”, este de părere el.

La începutul acestei săptămâni, o comisie a Parlamentului European a dezbătut includerea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen şi o mare majoritate s-a pronunţat în favoarea acestei admiteri.

Doar patru parlamentari au votat împotrivă, dintre care trei au fost olandezi, câte unul din fiecare partid aflat la coaliţia de guvernare: Partidul Creştin-Democrat (CDA), Partidul Popular pentru Libertate şi Democraţie (VVD, liberal) şi Partidul Libertăţii din Olanda ( PVV).

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata