Pakistan, locul unde o armată „paria” conduce un stat în derivă

Pentru prima dată de la începerea războiului împotriva terorii se conturează cea mai clară imagine despre cealaltă faţă a inamicului: această a doua faţă nu este cea a unui jihadist bărbos, ci a unui ofiţer din armata pakistaneză, scrie Financial Times în ediţia de joi.

Să ne fie clar despre ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută: Osama ben Laden nu a fost pur şi simplu descoperit ca trăind în Abbottabad după o logică a sa inversă, ci se afla în acest oraş¬garnizoană, deoarece era oaspetele armatei pakistaneze.

În prezent, acuzaţiile împotriva acestei armate şi a agenţiilor sale sunt multiple. Ele variază de la duplicitatea în Afganistan – unde i-au ajutat atât pe americani cât şi pe adversarii lor – şi un comerţ profitabil cu tehnologie nucleară cu state paria, la plănuirea şi executarea atentatelor din 2008 de la Mumbai.

Mai mult, vecinii Pakistanului – India şi Afganistanul – au răguşit repetând că armata pakistaneză este de fapt sursa jihadului în Asia de Sud.

Moartea lui ben Laden la Abbottabad este semnificativă, scrie FT, tocmai pentru că dezvăluie o realitate înfricoşătoare: armata pakistaneză nu este doar inamicul păcii în Asia de Sud, ci şi probabil sponsorul final şi protectorul terorismului împotriva Occidentului.

Ramificaţiile acestei situaţii sunt sumbre. Răspunsul Indiei şi Afganistanului a fost unul de ultraj deschis. În SUA, care, datorită legăturilor militare strânse cu Pakistanul trebuie să acţioneze cu prudenţă, se prefigurează un îngheţ diplomatic.

Cu toate acestea, în Pakistan, armata este ameninţător de tăcută, iar guvernul civil se agită.

Pericolul este cel al unei armate blamate în străinătate şi în acelaşi timp din ce în ce mai distructivă pe plan intern. Deja, armata le-a făcut mai mult rău pakistanezilor decât orice forţă din afară. Armata a condus ţara într-o serie de războaie dezastruoase cu India, a subminat guvernul civil şi s-a infiltrat în viaţa economică – devenind producător şi dealer de proprietăţi şi consumând un sfert din bugetul naţional în fiecare an.

Potrivit FT, chiar şi atunci când ţara s-a prăbuşit constant, armata a înflorit, devenind un fel de „Gardă Pretoriană”, pentru a cărei creştere parazitară aspiraţiile republicii islamice au fost sacrificate. Apoi, în anii „80, pentru a menţine în viaţă o duşmănie cu India, o ideologie islamică care punea în centrul său ura a fost răspândită printre locuitorii din Pakistan.

Armata a lăsat azi Pakistanul într-o derivă mai mare decât în orice altă ţară musulmană. Terorismul este doar o parte a problemeĘ la faţa locului există un nivel de neimaginat de frică şi anarhie. Pakistanul, scrie FT, este un loc plin de bande, de răpiri, de paricide, de violuri şi de crime. Este ca şi cum s-ar fi destrămat întreaga structură a societăţii.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.