Purtătorul de cuvânt al Casei Albe nu face faţă presiunii, susţin oficiali de la Washington

Washingtonul se teme din ce în ce mai mult că Jay Carney, noul purtător de cuvânt al Casei Albe, nu reuşeşte să facă faţă funcţiei pe care o ocupă.

Chiar şi când trebuie să răspundă la o întrebare inofensivă repetând la nesfârşit replica oficială, pe chip i se întipăreşte o expresie de uimire şi spaimă de parcă în faţa lui s-ar afla Bob Woodward întrebându-l despre Deep Throat, comentează vineri The Telegraph.

Carney încearcă să se adune, face pauze interminabile, se bâlbâie şi reformulează la nesfârşit, după care îl priveşte tâmp în ochi pe interlocutorul său de parcă ar întreba „Cum m-am descurcat? S-o mai iau o dată de la capăt?”

„Cred că se descurcă foarte prosť, spune o sursă de la Washington.

Potrivit The Telegraph, acesta este un moment crucial al mandatului Barack Obama, un moment în care întreaga lume este cu ochii aţintiţi pe Washington, iar preşedintele SUA trebuie să afişeze o atitudine calmă, dar autoritară în cea mai mare parte a timpului.

Cu toate acestea, felul în care Casa Albă a prezentat presei evenimentele ce au urmat zilei de duminică a fost incredibil de amatoricesc şi nu a reuşit decât să lase loc îndoielilor privind legalitatea operaţiunii şi moartea lui Osama ben Laden.

Detaliile în continuă schimbare ale poveştii sugerează că preşedintele şi consilierii săi au fost luaţi prin surprindere şi nu au o strategie clară în ceea ce priveşte perioada de după eliminarea lui Ben Laden. Această politică este sintetizată prin atitudinea reţinută, timidă a lui Jay Carney, care este în oarecare măsură responsabil pentru felul în care a fost prezentată situaţia.

Serviciul de presă al Casei Albe trebuie să fie o maşinărie bine unsă şi, în mandatul predecesorului lui Carney, Robert Gibbs, aceasta şi era impresia pe care o lăsa. Însă în prezent, de când la conducerea biroului se presă se află Carney, comunicarea are un aer de-a dreptul provincial.

Un coleg a descris prestaţia lamentabilă a lui Carney drept „sub Whitehall” (sediul guvernului britanic – n.red.), susţinând că ar fi chiar şi mai proastă decât a unui funcţionar britanic de la Departamentul pentru Mediu, Alimentaţie şi Probleme Rurale, „înarmať doar cu telefon mobil şi laptop.

Casa Albă are enorm de pierdut la capitolul imagine cu un astfel de purtător de cuvânt lipsit de carismă, apreciază The Telegraph.

Preşedintele Obama este la un pas de a suferi o înfrângere de pe urma unei victorii precum anihilarea lui Ben Laden.

Într-un fel sau altul, el şi purtătorul său de cuvânt au lăsat impresia că Operaţiunea Geronimo a fost realizată de nişte amatori incompetenţi şi nu de un comando de elită al Navy SEALs. De fapt, singurii amatori din această poveste în plină desfăşurare se află în interiorul Casei Albe, conchide The Telegraph.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.