Rogozin: Un Ben Laden „vorbitor” nu trebuia nimănui

Operaţiunea pentru lichidarea lui Osama ben Laden stârneşte încă destule întrebări. O parte dintre acestea au fost comentate de reprezentantul special al Federaţiei Ruse pe lângă Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord /NATO/, Dmitri Rogozin, într-un interviu acordat cotidianului Izvestia.

Potrivit lui Rogozin, nu este de mirare că americanii au putut organiza operaţiunea fără ştirea serviciilor speciale pakistaneze.

În primul rând, explică oficialul rus, americanii acţionează demult în mod independent pe teritoriul Pakistanului, lucru demonstrat şi de numărul de informaţii privind operaţiunile în care sunt implicate bombariere americane: „se creează impresia că Pakistanul a devenit o zonă de acţiuni militare care s-a extins dinspre Afganistan”, declară Rogozin.

În al doilea rând, adaugă reprezentantul Rusiei la NATO, trupele speciale americane au desfăşurat nu o singură dată în Pakistan operaţiuni în vederea prinderii sau lichidării de comandanţi ai mişcării „Taliban”, mai ales în zona de migraţie a triburilor paştune.

Potrivit lui Rogozin, în pofida faptului că pakistanezii au dorit dintotdeauna să joace un rol special în reglementarea situaţiei din Afganistan, ideile lor în acest sens „diferă mult de cele ale americanilor”, iar acest lucru aduce o disonanţă în cooperarea dintre Islamabad şi Washington.

Pakistanul fusese aliatul SUA în Afganistan mai ales în perioada campaniei sovietice, însă în ultimul timp părţile formulează pretenţii reciproce: americanii se plâng că Pakistanul luptă cu talibanii doar în cazuri extreme, în timp ce pakistanezii afirmă că SUA încearcă să destabilizeze situaţia din regiune. „Relaţiile s-au complicat atât de mult, încât americanii pur şi simplu nu-şi puteau permite să

implice conducerea politică şi militară pakistaneză într-o operaţiune atât de importantă precum lichidarea lui Ben Laden. Chiar dacă pakistanezii au fost implicaţi, atunci doar la nivelul agenţilor americani infiltraţi în rândurile lor”, opinează Rogozin.

Reprezentantul Rusiei la NATO îşi exprimă dubiile în legătură cu faptul că un asemenea „cuib” /terorist/ putea exista chiar sub nasul militarilor pakistanezi, în condiţiile în care Pakistanul este o ţară cu „obiceiuri poliţiste” şi unde sistemul de securitate este bine pus la punct, atât cel intern, cât şi cel extern.

„Poate că liderii supremi ai Pakistanului nu ştiau de locul în care se afla Ben Laden, însă este suspect faptul că o asemenea informaţie a trecut pe lângă înalţii funcţionari din structurile militare şi de securitate ale ţării”, subliniază Rogozin.

În ceea ce priveşte anihilarea fizică a lui Ben Laden, Rogozin este convins că liderul Al-Qaida a fost ucis pentru că nimeni nu avea nevoie de un Ben Laden care să poată vorbi.

Rogozin formulează şi alte întrebări discutabile: De ce Osama ben Laden a fost căutat tocmai zece ani? De ce operaţiunea de anihilare a fost realizată tocmai acum şi nu mai devreme? Vor putea acum americanii să considere una de succes întreaga campanie afgană?

De numele lui Osama ben Laden au fost legate multe elemente neclare, iar această ultimă operaţiune a SUA nu aduce mai multă concreteţe. „În orice caz, acum ştim că Ben Laden a existať, declară jurnalistul de la Izvestia. „Probabiľ, insinuează la finalul interviului Rogozin.

Loading...
loading...
Citește și
Loading...
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.