România, prinsă în tsunami-ul scumpirilor. Vezi ce alimente vor costa mai mult

– Piaţa alimentelor din România a reacţionat prompt după ce BNR a anunţat că inflaţia pentru anul acesta va depăşi nivelul estimat iniţial. În următoarele două-trei luni, preţurile la alimente vor creşte iar, cu o medie de 10-12 la sută, a anunţat preşedintele Romalimenta, Sorin Minea.

Sintagma „val de scumpiri” nu este una exagerată în acest caz pentru că majorările anunţate duminică vin în condiţiile în care, de la începutul anului, preţurile la alimentele de bază au crescut deja îngrijorător. Un exemplu îl reprezintă legumele şi fructele, pe care comercianţii le-au vândut cu 10-20 şi chiar 25% mai scump decât anul trecut.

Iar secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu, nu prevede preţuri acceptabile la alimente în România următorilor ani. Cauzele identificate de acesta: producţia slabă din ţară, coroborată cu TVA-ul mare, de 25%.

„Producţia din România nu acoperă consumul, ceea ce creează un dezechilibru major”, a apreciat şi guvernatorul BNR Mugur Isărescu în cadrul raportului asupra inflaţiei.

Banca Naţională anunţase deja că România înregistrează a doua cea mai mare creştere de preţuri la alimente din regiune, după Bulgaria. Deşi populaţia nu consumă mai mult decât cea din alte ţări europene – a precizat Mugur Isărescu – ponderea alimentelor în coşul de consum este de 33 la sută, de departe cea mai ridicată dintre cele şapte ţări ex-comuniste din zonă. Continuarea în România Liberă

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.