România trebuie să se asigure că are bani pentru 2012 înainte de a reduce CAS, a declarat Jeffrey Franks

România trebuie să se asigure că are bani şi pentru anul 2012 înainte de a lua măsura reducerii contribuţiilor de asigurări sociale /CAS/, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, şeful Misiunii FMI, Jeffrey Franks.

„Am discutat cu autorităţile despre reducerea CAS. Am convenit că trebuie să vedem mai multe date fiscale pe 2011, pentru a şti dacă există suficient spaţiu fiscal pentru o asemenea măsură. România trebuie să se asigure că are bani pentru 2011, dar şi pentru 2012 înainte de a lua măsura reducerii CAS”, a afirmat Franks.

Oficialul FMI a subliniat că România trebuie să facă o ajustare a deficitului bugetar în 2012 pentru a ieşi din procedura de deficit excesiv a Uniunii Europene /UE/ şi, în plus, anul viitor vor fi introduse în calculul deficitului bugetar după metodologia europeană ESA noi companii publice, fiind necesare alte ajustări.

Chiar dacă pe primul trimestru datele privind bugetul sunt bune, România trebuie să se asigure că datele fiscale sunt pe traiectoria cea bună, înainte de a reduce CAS, a mai spus Franks.

La rândul său, reprezentantul CE, Istvan Szekely, director pentru România, a arătat că tăierea CAS este o măsură bună, care va ajuta companiile să angajeze mai multe persoane, însă, dacă echilibrul macroeconomic al României este afectat de o astfel de măsură, companiile ar pierde aceste câştiguri din reducerea CAS din cauza creşterii costului finanţării operaţiunilor lor, pe fondul unei eventuale majorări a primei de risc pentru România.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.