Scutul antirachetă: este ignorată Rusia?

Reuniunea miniştrilor apărării din statele UE care se va desfăşura la Bruxelles, la 9 iunie, va pune într-un final toate punctele pe „i” în ceea ce priveşte scutul antirachetă, cred unii analişti citaţi joi de Voice of Russia.

De fapt, scrie publicaţia rusă, nu poate exista o a treia cale: fie Occidentul acceptă Rusia ca un partener cu drepturi depline, fie nu. În primul caz, scutul european anti-rachetă nu va fi desfăşurat în România, ci în sudul Rusiei.

În al doilea caz, Europa nu va avea un sistem unificat de apărare şi toate discuţiile despre cooperare nu vor face un ban, subliniază Voice of Russia.

Însumând rezultatul reuniunii Consiliului Rusia-NATO de la Bruxelles, şeful Statului Major rus, generalul Nikolai Makarov, declara că intenţia SUA de a-şi implementa scutul anti-rachetă în România este în contradicţie cu acordul ruso-american de creare a unui sistem antirachetă comun în Europa.

Disponibilitatea României de a găzdui sistemul american anti-rachetă a fost confirmată de către preşedintele român Traian Băsescu la începutul acestei săptămâni, urmând ca interceptoare de rachete cu rază medie de acţiune să fie instalate la o bază aeriană din sudul ţării până în 2015.

Ministerul rus de Externe a reacţionat la această veste rapid şi negativ, în primul rând, deoarece în 2009, preşedinţii Medvedev şi Obama au convenit că, la implementarea scutului anti¬rachetă în Europa, Washingtonul va ţine cont de interesele Rusiei.

Pe de altă parte, notează Voice of Russia, ideea Statelor Unite de a amplasa dispozitive anti¬rachetă în România nu este nouă. Potrivit planurilor SUA de a crea o reţea pan-europeană anti¬rachetă, aceasta se va desfăşura în patru etape.

La începutul acestui an, America a trimis crucişătorul „Monterey”, echipat cu sistemul de apărare aeriană „Aegis”, în Marea Mediterană. Aceasta a fost prima etapă. A doua constă în implementarea unor interceptoare de rachete cu rază mai mică şi medie de acţiune în România, planificată până în 2015.

Acolo, acestea vor fi testate, aceasta fiind o treia etapă, care urmează să fie finalizată în 2018. În cele din urmă, până în 2020, SUA plănuiesc să dezvolte un sistem capabil să facă faţă unor rachete intercontinentale cu rază medie şi lungă de acţiune care ar viza SUA.

Potrivit directorului Centrului de Studii Politice, Vladimir Evseev, „sistemele anti-rachetă cu baza pe mare pe care Statele Unite le deţin deja, alături de cele pe care intenţionează să le amplaseze în România nu sunt destinate interceptării rachetelor balistice intercontinentale”, ci a celor cu rază medie de acţiune.

Cu toate acestea, explică el, „Rusia a distrus deja rachete de acest gen, în conformitate cu un acord semnat în perioada sovietică. Prin urmare, acest sistem american nu poate

afecta în niciun fel forţele nucleare strategice ruse. Cu toate acestea, SUA plănuiesc să dezvolte interceptoare mai puternice pe viitor şi prin urmare Moscova ar dori să aibă o garanţie chiar şi acum, că aceste planuri măreţe ale Statele Unite nu sunt îndreptate împotriva Rusiei.”

Ar fi mai bine, scrie publicaţia rusă, dacă această garanţie va lua forma unui document oficial, nu doar a unei promisiuni pe cale verbală. Experţii se tem însă că va fi probabil dificil ca Rusia să obţină această promisiune pe hârtie, în condiţiile în care preşedintele Obama are obligaţii stricte faţă de Congres că nimic nu trebuie să limiteze inaugurarea scutului american antirachetă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.