Statele Unite vor să dea „lovitura de graţie” Al Qaidei

Preşedintele american Barack Obama a declarat, duminică (8 mai), că Statele Unite au şansa de a da „lovitura de graţie” Al Qaidei după moartea lui Osama Ben Laden şi confiscarea de documente la domiciliul lui.

Într-un interviu la canalul CBS, Obama a afirmat că informaţiile conţinute în computerele confiscate la domiciliul lui Ben Laden sunt în curs de valorificare.

„Aceasta nu înseamnă că vom învinge terorismul”, a subliniat preşedintele american, adăugând: „dar înseamnă că avem o şansă, cred eu, să dăm lovitura de graţie acestei organizaţii”.

Preşedintele american, care a urmărit de la Casa Albă raidul forţelor americane contra casei lui Osama Ben Laden, a explicat că este nevoie de „ceva timp” pentru a valorifica informaţiile obţinute în timpul operaţiunii.

Aceste informaţii „ne pot conduce la alţi terorişti pe care îi căutăm de mult timp”, a estimat el. „Avem acum ocazia, nu am făcut-o încă, dar avem cu adevărat posibilitatea de a învinge Al Qaida cel puţin în această regiune frontalieră între Pakistan şi Afganistan”, a prezis el.

Obama a cerut de asemenea Islamabadului să lanseze o anchetă asupra „reţelei de sprijin” de care ar fi beneficiat Ben Laden în Pakistan.

„Noi credem că el a beneficiat de o reţea de sprijin în interiorul Pakistanului”, a declarat Obama în timpul interviului, adăugând „dar nu ştim care”.
„Trebuie să anchetăm acolo şi, mai ales, Pakistanul trebuie să ancheteze”, a adăugat Obama.

Ambasadorul Pakistanului în Statele Unite, Hussain Haqqani, a promis că vor cădea capete printre înalţii responsabili pakistanezi, adaugă AFP.

Invitat al dezbaterilor duminicale la principalele canale americane, consilierul lui Obama pentru securitate naţională, Tom Donilon, a cerut de asemenea Islamabadului să deschidă o anchetă.

Cu toate acestea, el a căutat să calmeze jocul dintre Washington şi Islamabad după ce moartea lui Ben Laden a afectat grav relaţiile dintre cei doi aliaţi, afirmând că nimic nu ar permite să fie acuzaţi liderii pakistanezi de a-l fi protejat pe Ben Laden

„Nu avem nicio dovadă că guvernul de la Islamabad era la curent” cu locul unde se ascundea Ben Laden, ucis la 2 mai de un comando american în vila lui din Abbottabad, un oraş de garnizoană din apropierea Islamabadului. Donilon a cerut de asemenea Islamabadului să transmită Statelor Unite informaţiile descoperite de autorităţile pakistaneze în reşedinţă şi să le permită accesul la cele trei neveste ale şefului Al Qaida aflate acum în detenţie, pentru a le interoga.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.