EUR
4,84 RON
(-0.07%)
USD
4,29 RON
(+0.41%)
GBP
5,39 RON
(+0.51%)
CHF
4,48 RON
(-0.02%)
BGN
2,47 RON
(-0.11%)
BYN
1,79 RON
(+0.42%)
CAD
3,18 RON
(+0.31%)
RSD
0,04 RON
(-0.08%)
AUD
2,97 RON
(+0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.42%)
CZK
0,18 RON
(+0.13%)
INR
0,06 RON
(+0.52%)

Adrian Năstase despre documentul secret: Observăm că guvernarea este realizată mai curând de echipa FMI

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a susţinut marţi o conferinţă extraordinară de presă în care a pus la dispoziţia presei un document „extrem de dur” despre care spune că ar fi ţinut secret de FMI şi care vizează o serie de măsuri de austeritate pentru perioada 2010 – 2013.

Demersul fostului premier a venit în contextul în care preşedintele Traian Băsescu a reacţionat, luni seara, la postul public de televiziune, faţă o postare pe blogul lui Adrian Năstase, din aceaşi zi, în care acesta susţinea că are informaţii despre un astfel de document care este extrem de dur pentru români. Şeful statului a susţinut că este vorba despre „o propagandă de tip bolşevic”, cu scopul să sperie cetăţenii.

În conferinţa de presă, susţinută la Palatul Parlamentului, Adrian Năstase a susţinut că în documentul „secret” al Fondului Monetar Internaţional (FMI), postat acum şi pe blogul său personal, se poate observa că „Guvernarea este realizată mai curând de echipa de la FMI, decât de echipa care se ocupă acum de alegerile din PDL”.

„Sigur că este normală o discuţie între cei de la FMI şi cei de la Guvern, dar mi se pare excesiv ca pentru un acord, care nu este nici măcar un acord de împrumut, practic, prin aceste documente să observăm că guvernarea este realizată mai curând de echipa de la FMI, decât de echipa care se ocupă acum de alegerile din PDL”, a menţionat Adrian Năstase.

Fostul premier a precizat că publicarea textului pe blogul personal a fost determinată de „un comentariu jignitor” pe care preşedintele Traian Băsescu l-a făcut luni seara la postul public de televiziune.

„Traian Băsescu spunea că este vorba din partea mea de o formă de propagandă bolşevică şi că, într-un fel, încerca să sugereze că este vorba de o minciună şi că nu există un astfel de text, în orice caz, astfel de chestiuni nu sunt discutate. (…) Ne-am obişnuit cu stilul lui Traian Băsescu – cine nu a fost trimis la Anvers şi nu s-a ocupat de scufundarea flotei româneşti este bolşevic”, a afirmat Năstase.

El a adăugat că textul citat, trimis pe 3 mai de către şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, unui număr de reprezentanţi ai Guvernului în România, conţine, de fapt, „sugestiile privind scrisoarea pe care ar trebui s-o trimită Guvernul României în luna iunie pe FMI la Washington”.

„Veţi vedea aspectele prezentate, angajamentele pe care se sugerează Guvernului român să le facă pentru ca această scrisoare să poată să fie acceptată de către boardul FMI. (…) Nu sunt împotriva acestui tip de dialog, sunt convins că este nevoie de măsuri de austeritate, deşi cred că măsuri de dezvoltare, de creştere economică complementare ar fi fost extrem de utile.

Consider însă că lipsa de transparenţă şi lipsa de dialog, faptul că românii nu ştiu de fapt ce le pregăteşte Traian Băsescu de fiecare dată şi guvernarea Boc, reprezintă un lucru foarte grav, pentru că foarte multe dintre aceste angajamente vor fi plătite, vor fi puse în aplicare de către guverne viitoare. Nu mi se pare corect”, a afirmat Adrian Năstase.

Întrebat de unde a primit documentul, Năstase a răspuns: „Documentul ăsta l-am primit prin Poştă acasă. Poşta urmează să fie privatizată, şi, probabil, supăraţi pe faptul că va fi privatizată Poşta, cei de la Poştă mi l-au adus acasă”.

Liderul CN al PSD a adăugat că este de înţeles faptul că în România este nevoie de anumite măsuri în ceea ce priveşte redresarea economică a României, însă a subliniat faptul că „unele din angajamentele Guvernului elimină complet rolul Parlamentului, rolul dialogului politic în legătură cu măsurile care se vor lua”.

„Este un text care are destul de multe pagini, 12 pagini, cu numeroase angajamente pe care Guvernul le ia pentru anul acesta şi anul viitor”, a afirmat Năstase, care a explicat că documentul conţine elemente care vizează reforma din sănătate din România, chestiunea spitalelor, unde, până în luna iulie numărul de paturi trebuie să ajungă de la 135.200, la 129.500, problema medicamentelor.

Adrian Năstase a mai spus că, potrivit documentului, în 2011 alocările pentru bugetul spitalelor vor fi reduse cu 10% pentru tratamentele în spitale. „Dincolo de ceea ce se discută la televizor, dincolo de ce ne spune Emil Boc, între două reuniuni de partid şi două în campania sa pentru alegeri, apar de fapt aceste elemente extrem de importante care îi interesează pe toţi românii”, a precizat Adrian Năstase.

El a adăugat că în text se face referire şi la reformele structurale, „la cele 18 întreprinderi de stat care sunt puse sub supraveghere”, deciziile privind privatizarea unora dintre ele, decizii privind infrastructura şi reducerile din zona de căi ferate, din zona de marfă şi din zona de călători, reducerea cu o mie de kilometri a infrastructurii pentru calea ferată şi trasferul acestor şine către fier vechi.

De asemenea, documentul se mai referă la unele măsuri privind organizarea transportului metropolitan şi la faptul că vor fi reduse în acest an cu 30 % costurile de mentenanţă la Metrorex.

„Sunt numeroase elemente privind privatizarea unor pachete de acţiuni din zona energetică. Iată, se spune deja despre Petrom, vânzarea unui pachet de 10%, care a început deja, se spune în acest proiect de scrisoare a Guvernului. Sigur, cu implicaţiile pe care le puteţi înţelege, în ceea ce priveşte scăderea pragului sub care, partenerul minoritar român al Petrom poate să mai participe la un anumit tip de decizie.

De asemenea, la Transelectrica – 15%, Transgaz – 15, Romgaz – 15, Nuclearelectrica -10%, Hidroelectrica – zece procente. Deci, toate aceste lucruri şi multe altele, incluzând ideea unor proiecte, de asemenea de privatizare, la Craiova, Turceni, Rovinari, privatizarea completă a companiilor de distribuţie Transilvania Nord, Transilvania Sud şi Muntenia şi Electroserv”, a detaliat fostul premier.

Preşedintele CN al PSD a mai spus nu a ştiut că şeful delegaţiei FMI pentru România, Jeffrey Franks, a vrut să se întâlnească cu social-democraţii, adăugând că întotdeauna a subliniat necesitatea de a unei întâlniri între PSD şi FMI.

„Nici acum nu ştiu, n-am verificat la partid, dacă a existat o astfel de ofertă. Pe de altă parte, eu vreau să spun următorul lucru – Jeffrey Franks are discuţiile sale şi delegaţia FMI cu Guvernul pregătesc aceste documente, aceste măsuri, iar noi ne întâlnim ca să facem discuţii de salon despre cum merge economia şi cum evoluează criza mondială. (…) S

untem în această situaţie în care FMI-ul ne spune efectiv cum se guvernează ţara în continuare, iar noi, care reprezentăm totuşi un segment important al acestei ţări ca partide, vorbesc de USL, suntem ţinuţi în afara acestui proces de decizie”, a afirmat liderul social-democrat.

El a reamintit că FMI-ul era prezent în România până în 2004, când s-a încheiat pentru prima dată un acord cu Fondul, care a fost dus până la capăt, fără să se împrumute mulţi bani. „Au fost doar 300 de milioane de dolari, nu 20 de miliarde. În 2005, Traian Băsescu i-a trimis acasă pe cei de la FMI spunând că ştie el cum să cheltuiască banii şi a ştiut. I-a cheltuit aşa cum a vrut şi a ajuns în situaţia în care suntem astăzi”, a adăugat Adrian Năstase.

Liderul CN al PSD a reafirmat că România are nevoie de o alternativă la actuala guvernare.

„Este nevoie de o alternativă la aceşti mincinoşi, care în această perioadă nu fac decât să ne ducă cu vorba şi care nu au decât un singur obiectiv pentru anul viitor şi anume câştigarea din nou a alegerilor prin minciună şi eventual prin fraudarea din nou a alegerilor – mă refer la legea care a pornit acum, privind votul prin corespondenţă.

Vă daţi seama că sunt vânaţi cei trei milioane de români care sunt prin străinătate şi va fi, probabil, destul de greu să ştim care dintre ei au trimis sau nu scrisori ca să-l voteze din nou pe Băsescu şi PDL-ul”, a mai spus preşedintele CN al PSD.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata