Beatrice Rancea, noul director al Operei Naţionale din Iaşi

Beatrice Rancea va fi noul director general al Operei Naţionale din Iaşi, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Iaşi, ministrul Culturii, Kelemen Hunor.

Prezentă la întâlnirea cu presa, regizorul Beatrice Rancea a declarat că doreşte să pună în scenă marile spectacole cerute de public, în montări moderne pe o scenă nouă.

„Avem mult de recuperat. Spectacolele s-au degradat, din păcate, foarte mult datorită spaţiilor improprii în care s-a jucat. Îmi doresc să invit regizori, dirijori, coregrafi importanţi care să lucreze cu colectivul Operei.

Vă mărturisesc că avem un colectiv extraordinar. Toate compartimentele funcţionează foarte bine. Acesta e motivul pentru care am venit aici, pentru că am cunoscut nişte oameni extraordinari de buni din punct de vedere profesional şi au o calitate umană deosebită. Ştiu că împreună cu ei o să facem lucruri bine. Nu vreau să ne lăudăm, mai bine oferim surprize”, a spus Beatrice Rancea.

Una dintre personalităţile cu care noul manager al Operei Naţionale ieşene ar dori să lucreze este regizorul de teatru şi de operă Andrei Şerban, care este aşteptat la Iaşi în luna iunie.

Rancea a afirmat că în mod evident îşi doreşte ca montarea spectacolelor să se facă pe scena Operei şi nu pe cea a Casei de Cultură a Studenţilor, unde se face în prezent din cauza condiţiilor improprii.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a dat asigurări că lucrările de reconsolidare şi restaurare a Operei vor fi finalizate până la sfârşitul lunii august, însă acestea nu vizează şi scena.

Potrivit acestuia, proiectul realizat în perioada ministrului Theodor Paleologu nu avea prevăzute lucrări de refacere a scenei şi picturii, pentru acestea fiind nevoie de aproximativ un milion de euro.

„Noi vom face toate procedurile care depind de noi şi vom căuta şi bani pentru a susţine refacerea scenei. E vorba despre o scenă care trebuie refăcută pentru că este foarte veche. Am dat bani pentru proiect şi acum se face procedura pentru licitaţia de proiectare şi când va fi gata putem să mergem mai departe.

Există nu foarte multe firme care produc echipamente de scenă, dar până nu avem un proiect va fi greu de dat un termen fix”, a spus Kelemen Hunor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.