Circa 150 de salariaţi de la Oil Terminal îşi vor pierde locurile de muncă

0

Consiliul de Administraţie al companiei Oil Terminal a sistat, luni, măsura ca salariaţii să lucreze patru din cinci zile pe săptămână şi a decis ca, în următoarele 45 de zile, unui număr de 36 de angajaţi să li se rezilieze contractele de muncă încheiate pe perioadă determinată, iar de la 1 iulie alţi 100 – 125 de lucrători să fie disponibilizaţi.

Directorul Oil Terminal, Silviu Wagner, a declarat, că circa 10% dintre salariaţi care vor fi disponibilizaţi vor primi plăţi compensatorii, aceştia urmând să beneficieze, conform contractului colectiv de muncă, de un salariu şi jumătate pentru fiecare an de vechime în muncă.

”S-a încercat evitarea pierderii locurilor de muncă, în sensul că CA le-a propus liderilor sindicali ca măsura de reducere a săptămânii de lucru să fie aplicată de la 90 la 30 de zile, astfel încât să putem să recuperăm pierderile fără să mai trecem la disponibilizări.

Însă nu au fost de acord nici cu asta şi atunci s-a renunţat la reducerea săptămânii de lucru şi se va trece în paralel la disponibilizări”, a spus Wagner.

Potrivit acestuia, vineri va avea loc o primă rundă de discuţii între patronat şi sindicat pentru a se stabili ”principalii indicatori” după care se vor face disponibilizările, printre care vechimea în muncă, starea de sănătate, situaţia disciplinară.

Directorul societăţii Oil Terminal a menţionat că disponibilizările respective se fac din motive pur economice, de restrângere a cheltuielilor faţă de veniturile scăzute, precum şi în concordanţă cu cererea făcută de Ministerul Finanţelor de restructurare a societăţilor cu capital majoritar de stat.

Liderul sindicatului din cadrul companiei, Aurel Gheorghe, a precizat, că anularea deciziei de a se munci patru din cinci zile lucrătoare pe săptămână a fost făcută de Consiliul de Administraţie la solicitarea sindicaliştilor.

”Nu are nicio legătură faptul că noi nu am acceptat să lucrăm patru din cinci zile pe săptămână şi să ni se reducă salariile cu planul de restructurare a societăţii. Chiar dacă programul de lucru se diminua tot se făceau disponibilizări”, a afirmat sindicalistul.

Pe 29 aprilie, Consiliul de Administraţie al Oil Terminal a stabilit ca cei circa 1.240 de salariaţi ai companiei să lucreze patru zile pe săptămână pentru ca angajaţii să nu fie disponibilizaţi, în condiţiile în care, potrivit lui Silviu Wagner, în primul trimestru al anului 2011 societatea a înregistrat un deficit de 1,8 milioane de lei.
Salariul mediu brut la Oil Terminal este de aproximativ 1.500 de lei, la care se adaugă diferite sporuri.

Angajaţii nu au fost de acord cu decizia luată de conducerea societăţii şi au protestat, cerând anularea hotărârii respective.

Oil Terminal S.A. Constanţa este, din anul 1990, societate pe acţiuni cu capital majoritar de stat, ocupă o poziţie strategică în zona Mării Negre şi este specializată în vehicularea ţiţeiului, produselor petroliere şi petrochimice lichide şi a altor produse şi materii prime în vedera importului/ exportului şi a tranzitului.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.