Dializa fără aparat: O invenţie românească premiată la Geneva

– O invenţie a medicilor români de la Spitalul „Sf. Ioan din Capitală, premiată cu aur în 2010 la Salonul de Inventică de la Geneva, prin care pentru dializă este folosit propriul organism (peritoneul) în locul aparatului îşi caută încă sponsorii, deşi preţurile pentru tratament ar scădea de zece ori, scrie [block]0[/block]

În urmă cu un an, profesorul Alexandru Ciocalteu, de la Spitalul „Sfântul Ioan” din Bucureşti, împreună cu doi tineri colaboratori, doctorii Cristina David şi Alexandru Ionel Checheriţă, au inventat o nouă metodă revoluţionară de dializă, peritoneofiltrarea.

„În această metodă este folosit peritoneul ca membrană de dializă, nemaifiind nevoie de aparat. Mai concret, dializa o face organismul „, a declarat profesorul-doctor Alexandru Ciocâlteu.

De fapt, intervenţia echipei medicale constă în a produce ”urină prin stoarcerea sângelui din vasele peritoneului”. Medicii folosesc chirurgia laparoscopică pentru a produce hipertensiune în vasele din peritoneu care elimină urina fiziologic prin vezica urinară. Prin acest sistem sunt introduse laparoscopic două microechipamente, unul pentru a produce urina, iar celălalt pentru a elimina lichidul prin vezică.

Invenţia medicilor români a fost recompensată cu medalia de aur la Salonul Internaţional de Invenţii Geneva 2010.

loading...

Citește și
Loading...

1 Comentariu
  1. Comentatorul spune

    Felicitari celor 3 medici.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.