ETA devine subiect de campanie în disputele electorale

0

Desăşurarea campaniei electorale se află luni în atenţia cotidienelor centrale, care scriu mai ales despre faptul că situaţia organizaţiei separatiste basce ETA a devenit subiect de discuţii şi dispute, mai ales după ce sentinţa Curţii Constituţionale a arătat că listele coaliţiei electorale Bildu, acuzate că ar avea legături cu teroriştii, pot fi prezentate la alegerile locale din Navarra şi Ţara Bascilor.

Rănile terorismului au fost transformate în armă folosită în campanie, de data asta de foştii şefi ai executivelor centrale, Jose Maria Aznar şi Felipe González. Cotidianul El Pais semnalează că acesta din urmă a criticat administraţia Aznar pentru că ar fi cedat în lupta împotriva ETA.

La rândul său, Aznar l-a acuzat pe actualul premier, Jose Luis Rodriguez Zapatero, că a permis revenirea anturajului ETA în politică şi a promis că îi va exclude din nou pe susţinătorii separatiştilor basci.

Aznar acuză guvernul că a umilit şi ofensat victimele ETA, odată cu sentinţa pentru Bildu dată de Curtea Constituţională. „Asta face Partidul Progresist: creează diviziune, sărăceşte şi umileşte”, a declarat Aznar, declarându-se convins totodată că democraţia va şti cum să îi „expulzeze” din nou pe terorişti.

După alegeri, ETA va cere guvernului să îi trimită pe deţinuţii care au fost membri ai organizaţiei în apropierea Ţării Bascilor, scrie cotidianul La Razon pe aceeaşi temă. Cotidianul menţionat relatează de asemenea că Aznar i-a învinovăţit pe socialişti pentru că platforma electorală formată din anturajul ETA se prezintă la alegeri.

Pe de altă parte, menţionează publicaţia, şeful executivului local basc, Patxi López, dă asigurări că socialiştii locali nu vor încheia niciun pact cu stânga radicală bască, la nicio primărie din regiune.

Tot în planul campaniei electorale, El Periodico de Catalunya semnalează declaraţiile făcute de actualul premier spaniol în cadrul unui interviu televizat, şi în care Zapatero a susţinut că nici el, nici rivalul conservator Mariano Rajoy nu constituie viitorul Spaniei. În acelaşi timp, premierul a refuzat să spună care este candidatul preferat pentru alegerile interne ce vor avea loc în PSOE pentru alegerea viitorului candidat socialist la şefia guvernului central.

Pe de altă parte, cotidianul La Razon prezintă un interviu realizat cu şeful opoziţiei conservatoare, Mariano Rajoy, care susţine că, odată ajuns la putere (după alegerile generale din primăvara anului viitor, n.r.) va aplica o reformă „serioasă şi completă” a pieţei muncii.

Potrivit interviului menţionat, el crede că economia trebuie să crească, să creeze noi locuri de muncă, iar statul să scadă deficitul – şi că la acest nivel de creştere, gestiunea actualului guvern va respecta cu greu cerinţele europene

Cotidianul ABC prezintă un amplu sondaj electoral şi titrează concluziile acestuia: actuala şefă a executivului local madrilen Esperanza Aguirre, „se autodepăşeşte” în preferinţele electoratului, sporind distanţa ce o separă de principalul contracandidat, socialistul Tomas Gomez.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.