Furnizorii de Internet, obligaţi să specifice în contracte indicatorii de calitate pentru serviciul oferit

Toţi furnizorii de Internet vor avea obligaţia să includă în contractele încheiate cu utilizatorii finali specificaţii privind indicatorii de calitate pentru serviciul oferit, potrivit unei Decizii a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii /ANCOM/, publicate marţi.

Astfel, până la data de 20 ianuarie 2012, toţi furnizorii de servicii de acces la Internet trebuie să includă în contractele încheiate cu utilizatorii finali un set de indicatori de calitate pentru serviciul de acces la internet.

De asemenea, până la data de 1 ianuarie 2012, furnizorii au obligaţia de a publica o procedură privind măsurarea parametrilor de calitate, iar primele date cu privire la aceşti parametri vor fi făcute publice pe paginile proprii de Internet ale furnizorilor până la data de 25 aprilie 2012 pentru perioada de raportare aferentă trimestrului I.

Furnizorii de servicii de acces la Internet vor avea obligaţia includerii în contracte a următorilor parametri de calitate tehnici: viteza de transfer a datelor şi viteza minim garantată de transfer a datelor.

În cazul în care furnizorul nu asigură o viteză minim garantată, acesta va menţiona explicit în contract şi în condiţiile generale acest lucru. Majoritatea serviciilor de acces la Internet sunt de tip ‘best effort’, calitatea acestor servicii depinzând în foarte mare măsură de modul de planificare a reţelei de către furnizori.

ANCOM va realiza, administra şi pune la dispoziţia publicului, pe pagina de Internet proprie, o aplicaţie interactivă care va permite utilizatorilor să măsoare indicatorii de calitate tehnici ai propriului furnizor.

În plus, ANCOM va realiza şi va publica trimestrial pe pagina proprie de Internet statistici cu privire la aceşti indicatori de calitate, astfel încât utilizatorii să îşi formeze o opinie referitoare la calitatea serviciului oferit de furnizorii de servicii de acces la Internet.

Totodată, furnizorii de servicii de acces la Internet vor include în contracte şi o serie de parametri de calitate administrativi precum: termenul de la care va începe furnizarea accesului la Internet exprimat în zile calendaristice, termenul de remediere a deranjamentelor exprimat în ore şi termenul de soluţionare a reclamaţiilor utilizatorilor exprimat în ore.

Furnizorii vor publica trimestrial pe paginile lor de Internet valorile parametrilor de mai sus şi, în plus, frecvenţa reclamaţiilor utilizatorului, frecvenţa reclamaţiilor referitoare la deranjamente şi frecvenţa reclamaţiilor privind corectitudinea facturării. Furnizorii vor menţine pe pagina de Internet date complete şi exacte cu privire la aceşti indicatori, astfel încât utilizatorii finali să poată accesa şi valorile corespunzătoare ultimelor patru trimestre.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.