EUR
4,76 RON
(+0.11%)
USD
4,18 RON
(+0.4%)
GBP
5,49 RON
(+0.53%)
CHF
4,21 RON
(-0.15%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,13 RON
(+0.53%)
BGN
2,43 RON
(+0.11%)
RUB
0,07 RON
(-0.53%)
ZAR
0,29 RON
(-1.21%)
BRL
1,11 RON
(-0.1%)
CNY
0,62 RON
(+0.35%)
INR
0,06 RON
(+0.02%)

Ioan Luca-Vlad, avocat al Casei Regale: Regele Mihai consideră normal ca România să aibă regi români

0

Regele Mihai consideră că este normal ca România să aibă regi români, a declarat, marţi, Ioan Luca-Vlad, avocat al Casei Regale a României.

„Totul se continuă de la 1921. România a luptat împotriva Germaniei în cel de-Al Doilea Război Mondial şi atunci s-au rupt prima oară legăturile dintre familia princiară de Hohenzollern şi regele Ferdinand.

Odată ce s-a realizat Unirea, regele Ferdinand a vrut să românizeze, practic să naturalizeze, odată pentru totdeauna Familia Regală a României”, a informat Ioan Luca-Vlad.

El a precizat că „în perioada interbelică şi după aceea, relaţia cu familia de Hohenzollern s-a mai îmbunătăţit şi chiar unii membri, cum ar fi regele Mihai, au obţinut din partea diferiţilor şefi ai acestei familii, care s-au succedat în timp, titlul de prinţ de Hohenzollern.

„Cu toate acestea, Majestatea Sa regele Mihai a hotărât că în secolul XX, în Europa modernă, nu se poate păstra o legătură vetustă, aproape feudală, între Familia Regală a României şi Familia princiară de Hohenzollern şi este normal ca România să aibă regi români şi acest act doar proclamă acest lucru şi anume că Familia Regală nu mai are decât titlul de ‘a României’ şi nu ‘de Hohenzollern”’, a spus Ioan Luca-Vlad.

De asemenea, potrivit avocatului Casei Regale a României, decizia regelui Mihai se înscrie în Normele Fundamentale ale Familiei Regale a României, adoptate în 2007, în sensul în care nu există un drept de succesiune între Familia Regală a României şi Familia de Hohenzollern, „adică ei nu pot să urmeze la succesiunea regelui sub nici o formă”.

Ioan Luca-Vlad a subliniat că „nu au existat niciodată probleme legate de succesiunea regelui Mihai”, iar „familia de Hohenzollern nu şi-a manifestat niciodată dorinţa de a veni la succesiunea Majestăţii Sale”.

„Acesta (decizia Regelui Mihai de a renunţa la toate legăturile dinastice dintre Casa Regală a României şi Casa Princiară de Hohenzollern – n.r.) este doar un act care solidifică, pune pe hârtie nişte realităţi care deja există. Familia nu mai folosea de mult timp titlul de Hohenzollern”, a mai spus avocatul Casei Regale a României.

Regele Mihai I a anunţat că, începând de marţi, toate legăturile dinastice dintre Casa Regală a României şi Casa Princiară de Hohenzollern iau sfârşit, se arată într-un material transmis de Biroul de presă al Palatului Elisabeta.

Totodată, de la aceeaşi dată, niciun membru al Familiei Regale a României nu va mai purta şi nu va mai avea dreptul să poarte sau să folosească vreun titlu conferit (ereditar sau ad personam) de orice şef al Casei Princiare de Hohenzollern, a anunţat regele Mihai, informând, totodată, că au fost amendate Normele Fundamentale ale Familiei Regale a României.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.