EUR
4,81 RON
(-0.08%)
USD
4,38 RON
(+0.99%)
GBP
5,65 RON
(+1.31%)
CHF
4,52 RON
(+0.24%)
BGN
2,46 RON
(+0.26%)
BYN
1,96 RON
(+0.97%)
CAD
3,28 RON
(+1.6%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,88 RON
(+0.84%)
JPY
0,04 RON
(+0.4%)
CZK
0,19 RON
(-0.13%)
INR
0,06 RON
(+1.08%)

 

Ben Laden a plătit 5.000 de dolari pentru una din soţiile sale

Trei soţii şi opt copii ai lui Osama Ben Laden au rămas în custodia autorităţilor pakistaneze.

La o săptămână după operaţiunea care a dus la uciderea liderului Al Qaida, oficiali ai MAE pakistanez au apărut în faţa presei pentru a anunţa că „deocamdată nicio ţară nu a solicitat extrădarea lor”, informează luni ziarul ABC.

Forţele speciale americane l-au ucis pe Osama şi pe fiul său Khalid şi au luat, odată cu trupurile lor neînsufleţite, şi o mare cantitate de material informatic şi documente legate de reţeaua teroristă.

Au lăsat în seama pakistanezilor trei femei şi opt copiii, alături de cadavrele altor patru persoane, generând o criză acută între autorităţile politice şi cele militare ale ţării, care se acuză reciproc de cele întâmplate şi care au avut nevoie de patru zile pentru a oferi o versiune a faptelor.

La o săptămână de la evenimente premierul pakistanez, Yusuf Raza Gilani, va compărea în faţa Parlamentului pentru a explica poziţia guvernului faţă de cele întâmplate.

Duminică seară, preşedintele SUA, Barack Obama, a cerut executivului pakistanez – într-un interviu acordat postului CBS – să demareze „o investigaţie”: „Credem că a existat un anumit tip de sprijin pentru Ben Laden în interiorul PakistanuluĘ nu ştim dacă au fost unele persoane din interiorul guvernului, sau dinafară dar este ceva în legătură cu care Pakistanul trebuie să investigheze”, a asigurat Barack Obama.

Între soţiile lui Osama Ben Laden se află şi yemenita Amal Al Sadah, în vârstă de 29 de ani, rănită la un picior şi cea care a dat cele mai multe detalii serviciilor secrete despre ultimii cinci ani de viaţă alături de Osama la Abbottabad.

Amal a declarat că nu a ieşit niciodată în afara vilei şi că înainte au locuit timp de doi ani într-un mic cartier din apropiere de Haripur. Postul CNN a contactat familia tinerei din Yemen, iar rudele sale au asigurat că nu au avut niciodată vreo conexiune cu Al Qaida.

Ahmed, o rudă a sa, îşi aminteşte de Amala ca de „o persoană bună” şi a calificat familia ca „foarte respectată şi cunoscută”. „Fără o ideologie extremistă, deşi foarte conservatoare”.

Un membru Al Qaida din Yemen a fost cel care a organizat căsătoria şi a însoţit-o pe Amal în Afganistan, unde ea s-a căsătorit cu Osama, care a plătit o zestre de 5.000 de dolari în anul 2000. Un an mai târziu ea a născut prima sa fată, la Kandahar.

Autorităţile pakistaneze au confirmat că au refuzat serviciilor secrete americane să-i interogheze pe martori, care vor rămâne într-un loc secret şi vor fi „repatriaţi în ţările lor de origine”. Familia lui Ben Laden lungeşte lista problemelor ţării.

„Toţi ştim ceea ce a presupus o înfruntare între părţile civilă şi militară în Pakistan în ultimii ani, aşa că ar trebui să stăm şi să reflectăm într-un moment atât de complicat”, notează directorul ziarului Islamabad Dateline, Shahnawaz Khar.

Căderea lui Pervez Musharraf şi venirea lui Asif Alí Zardari, în 2008, a presupus sfârşitul unei deceniu în mâinile militarilor şi o nouă apropiere de principala problemă care afectează ţara: integrismul radical.

Înţelegerile cu liderii insurgenţi au suscitat o nouă diviziune internă între facţiunile talibane iar acum une le grupuri sunt calificate ca „proguvernamentale”, pentru că nu atentează în interiorul Pakistanului, dar folosesc ţara ca sanctuar pentru jihadul lor din Afganistan.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata