EUR
4,84 RON
(+0.04%)
USD
4,30 RON
(+0.09%)
GBP
5,37 RON
(-0.07%)
CHF
4,55 RON
(+0.04%)
BGN
2,47 RON
(+0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.09%)
CAD
3,17 RON
(-0.03%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,99 RON
(+0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.09%)
CZK
0,18 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(+0.1%)

Organizaţiile naţionaliste din Rusia s-au reunit într-o nouă mişcare, „Ruşii”

O nouă mişcare naţionalistă a fost înfiinţată în Rusia. În componenţa acesteia, denumită elocvent „Ruşii”, au intrat peste 40 de organizaţii naţionaliste, cea mai importantă dintre acestea fiind „Mişcarea împotriva migraţiei ilegale” şi „Forţa slavă”, interzice recent de Ministerul de Justiţie al Federaţiei Ruse.

Experţii sunt de părere că noua mişcare nu are perspective şi va avea aceeaşi soartă ca şi fostele organizaţii naţionaliste, notează, luni, cotidianul rus Kommersant.

Potrivit liderului „Forţei slave”, Dmitri Demuşkin, în prezent obiectivul-minim al „Ruşilor” este cel de a sprijini solidaritatea etnopolitică rusă, iar obiectivul-maxim – de a aduce la putere un guvern naţionalist şi de a proclama un stat naţional rus.

După cum recunoaşte Demuşkin, nu există garanţii că noua mişcare nu va repeta scoarta organizaţiilor naţionaliste deja interzise, însă tocmai pentru a preveni acest lucru întemeietorii ei i-au atribuit special această „denumire incomodă”: în acest caz, şi justiţia, şi organismele de apărare a ordinii publice vor fi nevoite să-i interzică pe „ruşi”.

Cu toate acestea, în opinia analistului rus Aleksandr Verhovski, apariţia unei organizaţii noi şi mai radicale este una lipsită de perspectivă şi îi va duce în mod evident pe participanţi într-un punct mort.

„Se va întâmpla acelaşi lucru ca şi cu Mişcarea împotriva migraţiei ilegale”, este de părere şi apărătoarea drepturilor omului Svetlana Gannuşkina. Aceasta vede în apariţia noii mişcări un apel la modificarea regimului constituţional al ţării. „În realitate, aceasta este o ruşine pentru Rusia„, afirmă Gannuşkina.

Activitatea „Mişcării împotriva migraţiei ilegale” fusese declarată extremistă şi interzisă de justiţia rusă în luna aprilie. Cu un an înainte, fusese scoasă în afara legii şi „Uniunea slavă”, după care aceasta a fost redenumită „Forţa slavă”, aminteşte ziarul rus.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata