Patriarhul Daniel pledează pentru corectarea anumitor aspecte din legea privind parteneriatul stat-culte

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel, pledează, într-o scrisoare preşedintelui Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi a Senatului, Gyorgy Frunda, pentru corectarea anumitor aspecte cu ocazia reexaminării legii privind parteneriatul dintre stat şi culte în domeniul serviciilor sociale, se arată într-un comunicat de presă transmis, marţi (10 mai).

Potrivit scrisorii semnate de patriarhul Daniel, legea recunoaşte cultelor calitatea de parteneri sociali şi cea de furnizori de servicii sociale, încurajând astfel responsabilitatea şi cooperarea stat – biserică în domeniul asistenţei sociale.

Printre aspectele considerate pozitive de Biroul de presă al Patriarhiei Române se numără faptul că legea trimisă spre reexaminare face o distincţie clară între activităţile sociale ale cultelor şi activităţile sociale ale ONG-urilor, care „nu au aceeaşi durabilitate în timp, aderenţă mare la mase şi nu exprimă convingere spirituală puternică”.

Potrivit comunicatului, aspectele „discutabile” ale legii sunt asimilarea tuturor cultelor sub denumirea de Biserică, o idee forţată şi incorectă, mai ales pentru cultul mozaic şi cultul musulman, şi limitarea domeniilor în care statul sprijină activităţile sociale ale Cultelor, fiind vizate doar activităţile cu tinerii, bătrânii şi victimele calamităţilor naturale.

„Or, Biserica desfăşoară activităţi de asistenţă socială în favoarea persoanelor cu dizabilităţi, şomeri, migranţi, dependenţi etc”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, Patriarhia Română precizează că legea pune în concurenţă directă Biserica Ortodoxă Română cu minorităţile religioase care sunt masiv sprijinite financiar din străinătate, fără referire expresă în text la criteriul proporţionalităţii, enunţat clar în Legea Cultelor, criteriu care corespunde contribuţiei la bugetul de stat a credincioşilor diferitelor Culte.

„În actuala formulare a legii, există riscul pentru credincioşii ortodocşi de a fi supuşi prozelitismului altor Culte doar pentru că acestea au structuri de asistenţă socială mai performante, datorită fondurilor primite din străinătate”, se menţionează în documentul citat.

Biroul de presă al Patriarhiei Române subliniază că „legea vorbeşte despre libera concurenţă, mentalitate de piaţă transpusă în relaţiile dintre culte, atitudine care descurajează cooperarea între diferitele culte în vederea realizării de proiecte comune şi încurajează confruntarea dintre acestea”.

„Nu este garantată continuitatea sprijinului pe toată durata activităţii sociale în cazul unror activităţi pe termen lung, nici dreptul Cultelor de a participa la evaluarea proiectelor, ci se foloseşte sintagma ‘după caz’.

Sprijinul de 80% de la buget este mai incert decât sprijinul de 98% din Fondul Social European (fonduri europene), contribuţia proprie a cultelor fiind de doar 2%”, se precizează în comunicat.

De asemenea, patriarhul BOR consideră că legea acordă prerogative „prea largi” autorităţilor locale (care elaborează raport de oportunitate asupra proiectelor) şi celor centrale (cu drept de apel la proiecte), fără a se preciza care este iniţiativa Cultelor, „acestea fiind reduse la rolul de simpli executanţi ai demersurilor şi intereselor autorităţilor de stat, iar nu de parteneri, aşa cum se enunţă în titlul legii”.

„Având în vedere cele semnalate, vă rugăm, domnule preşedinte al Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi a Senatului României, să luaţi în considerare observaţiile Patriarhiei Române la Legea privind parteneriatul dintre stat şi culte în domeniul serviciilor sociale, pentru adoptarea unui text cât mai util societăţii româneşti şi asistaţilor social”, îşi încheie scrisoarea patriarhul Daniel.

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.