EUR
4,84 RON
(+0.03%)
USD
4,28 RON
(-0.04%)
GBP
5,41 RON
(+0.08%)
CHF
4,55 RON
(+0.08%)
BGN
2,47 RON
(-0.19%)
BYN
1,77 RON
(-0.8%)
CAD
3,15 RON
(-0.05%)
RSD
0,04 RON
(+0.14%)
AUD
2,98 RON
(+0.05%)
JPY
0,04 RON
(+0.14%)
CZK
0,18 RON
(+0.08%)
INR
0,06 RON
(-0.12%)

Piaţa europeană a muncii se va deschide pentru bulgari şi români, înainte de 2014

O parte din vechile membre ale Uniunii Europene îşi vor deschide piaţa muncii pentru muncitori din Bugaria şi România înainte de anul 2014 când acest lucru va deveni obligatoriu, afirmă comisarul european pentru cooperare internaţională, ajutor umanitar şi reacţie la situaţii de criză Kristalina Gheorghieva, citată luni de cotidianul sofiot Dnevnik.

După părerea doamnei Gheorghieva, deschiderea pieţelor muncii se va impune din motive demografice, legate de îmbătrânirea populaţiei din vestul Europei şi de ieşirea din criza economică, ceea ce va duce la creşterea necesarului de angajaţi calificaţi.

Într-o asemenea siuaţie va fi normal ca ţările din vest să caute forţa de muncă din celelalte ţări membre ale UE. Potrivit Tratatului de aderare a Bulgariei şi României la UE, celelalte ţări din Uniune au dreptul să restricţioneze accesul muncitorilor bulgari şi români până la 1 ianuarie 2014, după care ar trebui să-şi deschidă complet piaţa muncii.

Referitor la aderarea Bulgariei la spaţiul Schengen, Kristalina Gheorghieva a declarat că nu data este importantă, ci faptul că atât Bulgaria cât şi UE au luat deja o decizie în această privinţă. Comisarul european crede că aderarea la Schengen nu va avea un efect foarte mare aspra economiei bulgare, iar oamenii obişnuiţi nu se interesează prea mult de data aderării, mai scrie Dnevnik.

Ziarul Standart informează despre o idee a ministrului finanţelor Simeon Diankov care propune ca funcţionarii din administraţia de stat să-şi schimbe locul de muncă la fiecare trei-patru ani.

În opinia lui Diankov, dacă după o anumită perioadă de activitate la un minister funcţionarii trec la altul se va îmbunătăţi coordonarea între diferitele instituţii. Măsura ar trebui să contribuie şi la diminuarea corupţiei.

Dacă undeva există reţele corupte, acestea vor dispărea prin mutarea membrilor lor dintr-un loc în altul, crede Diankov. Ministrul mai spune că începând de la 1 ianuarie 2012 funcţionarii de stat vor avea garantate 75 la sută din salariile lor, iar restul de 25 la sută va fi sub formă de premii pentru cei care au avut o performanţă bună.

În ciuda promisiunilor de reformă administrativă, administraţia de stat creşte în loc să se diminueze, titrează însă ziarul Sega.

Datele Institutului Naţional de Statistică privind ocuparea forţei de muncă în anul 2010 arată că guvernul a uitat complet de intenţia de a tăia privilegiile castei funcţionarilor de stat care nici nu plătesc contribuţii la asigurările de sănătate, de pensii şi cele sociale.

Anul trecut numărul acestor angajaţi nu numai că nu a scăzut, ci dimpotrivă, s-a majorat cu circa 6.500 de persoane. În acest fel statul suportă contribuţiile a 132.000 de funcţionari de stat, magistraţi,

militari şi poliţişti. Ziarul comentează că privilegiul potrivit căruia aceste categorii de angajaţi nu plătesc contribuţii de asigurări duce la un deficit permanent în sistemele de asigurări sociale şi de sănătate.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata