Realitatea TV, amendată după ce membrii CNA au analizat aspecte semnalate într-o sesizare a Robertei Anastase

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, în şedinţa de marţi, să amendeze postul Realitatea TV cu 10.000 de lei pentru nerespectarea legislaţiei audiovizuale privind dreptul persoanei la propria imagine în emisiunea „Ediţie specială” din 19 aprilie.

Totodată, potrivit CNA, postul a încălcat în aceeaşi emisiune prevederi potrivit cărora toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor; în virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Anterior, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, şi respectiv preşedintele-director general al Companiei Naţionale Poşta Română, Dumitru Daniel Neagoe, au trimis CNA câte o sesizare privind aspecte din emisiunea „Ediţie specială” din 19 aprilie.

Roberta Anastase afirmă în reclamaţie că în cadrul emisiunii au fost vehiculate „tendenţios informaţii neadevărate” cu privire la persoana sa, afectându-i dreptul la imagine.

Conform documentului citat, pe parcursul emisiunii, invitatul Dragoş Pătraru a susţinut că: „Da, da, da, l-au recomandat cu siguranţă, pentru că Poşta este cu totul, adică i s-a refuzat domnului Vântu, dar a luat-o Roberta Anastase, Poşta cu totul”, „Domnul Todosia de la All Plan a fost aruncat în această zonă de influenţă şi pescuit de doamna Roberta Anastase.

Care l-a reabilitat complet dându-i stadionul de la Ploieşti, o lucrare care o să ajungă la 18 milioane de euro la final, dându-i aceste contracte cu Poşta Română, Romsilva, Salina Slănic, UM Plopeni, RATP Ploieşti, de la primărie o grămadă”.

Preşedintele Camerei Deputaţilor menţionează în sesizare că nici înainte şi nici în timpul emisiunii nu i s-a cerut un punct de vedere în legătură cu aceste afirmaţii care s-au difuzat „fără nicio verificare prealabilă”. „Fac precizarea că nici eu şi nici familia mea nu avem firme şi nici vreo legătură contractuală cu firmele aduse în discuţie, iar modul de atribuire a contractelor este în responsabilitatea exclusivă a factorilor de decizie din aceste instituţii”, relevă reclamaţia.

În opinia Robertei Anastase, menţionarea numelui său în acest context reprezintă doar un nou episod dintr-o „campanie negativă” la adresa sa menită să-i „lezeze imaginea”.

„Realitatea TV nu a informat obiectiv opinia publică, introducând în discuţie numele meu în afaceri cu care nu am nicio legătură şi nu a respectat dreptul meu fundamental la propria imagine.

Precizez că nici înainte şi nici în timpul difuzării acestei emisiuni nu m-a contactat nimeni din cadrul postului pentru a-mi cere un punct de vedere. (…) Realitatea TV a prezentat, în cazul meu, ca singură şi sigură doar informaţia conform căreia eu personal aş direcţiona anumite contracte favorizând anumite firme”, se mai arată în documentul citat.

Pe de altă parte, în sesizarea semnată de directorul general al Companiei Naţionale Poşta Română se afirmă că în emisiunea „Ediţie specială” din 19 aprilie au fost vehiculate informaţii „lipsite de fundament sau de vreo documentare anterioară, care au rolul să lezeze grav imaginea instituţiei şi să denigreze conducerea acesteia”.

Loading...
loading...
Citește și
Loading...
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.