România scumpeşte alimentele. Vezi cum reuşesc vecinii să ţină preţurile în frâu

– Faptul ca in Romania scumpirea alimentelor se produce fara nicio baza economica nu mai este o surpriza pentru nimeni. Atat producatorii cat si comerciantii si reprezentantii Ministerului Agriculturii previzioneaza cresteri de preturi pentru urmatoarea perioada, fara a se fi incercat in prealabil gasirea de solutii pentru a contracara aceste scumpiri.

Daca ne uitam la tarile din jurul nostru, vom vedea ca acestea au luat sau iau, in continuare, diverse masuri pentru a pastra pretul cerealelor, legumelor, fructelor si alimentelor, in general, stabile sau chiar mai scazute.

Citeste si:  Criza alimentară s-a instalat în lume, iar România are două variante: fie se îmbogăţeşte, fie face foamea

Spre exemplu, guvernul Republicii Moldova a anuntat ca va imprumuta brutariilor peste 2.300 de tone de grau, pana in data de 1 septembrie 2011. Ministrul Agriculturii si Alimentatiei din Moldova, Vasile Bumacov, a declarat intr-o intalnire a cabinetului sau ca aceasta masura va permite mentinerea pretului la paine, potrivit Black Sea Grain .

Brutariile care au imprumutat grau de la stat vor fi obligate sa-l foloseasca strict pentru aprovizionarea populatiei cu paine. Beneficiarii vor returna graul in termen de maxim 4 luni de la data la care l-au primit.

Citeste si:  Din 2013, România va pierde capacitatea să-şi apere propriul spaţiu aerian

Polonia da bani agricultorilor sa exporte

Daca, in Romania, agricultorii se chinuie cu unele dintre cele mai mici subventii pe hectar din UE, in alte tari, precum Polonia, acestia sunt incurajati si sustinuti financiar chiar sa exporte. Fapt care s-a vazut foarte bine in ultimii ani, avand in vedere ca Romania consuma cantitati foarte mari de cartofi din Polonia.

Mai mult, actele oficiale arata ca Polonia a avut, in 2009, exporturi de oua in valoare de 121 de milioane de euro, din care aproape 10% s-au dus catre tara noastra. La capitolul importuri de oua din Polonia am fost depasiti doar de Germania, Olanda si Cehia. Continuarea în Ziare.com

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata